Marleen Staal
Marleen Staal Work & Life 2 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Baas boven budget: zo bespaar je op je maandelijkse abonnementen

Money, money, money, it’s a rich mens world! Al hoef je echt niet tot de allerrijksten van deze wereld te horen om te kunnen genieten van het leven. En genieten doe je allereerst door je los te knippen van al die maandelijkse wurgabonnementen.

Maandelijkse abonnementen

Wurg ja, want die paar tientjes in de maand die je voor elk abonnement moet missen kunnen behoorlijk verstikkend zijn als je ze eigenlijk hard nodig hebt voor andere zaken. Het lijkt misschien op het eerste gezicht niet veel, maar onderaan de eindstreep levert het besparen op maandelijkse abonnementen nog best wel wat op.

Telefoon

Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone abonnement. Maar daar gaan altijd veel addertjes onder het gras schuil. Zo betaal bij je bij sommige abonnementen fiks bij om je telefoon af te betalen en kun je niet altijd je bundel verhogen waardoor je maandelijkse kosten hoog kunnen oplopen.

Loopt je abonnement bijna af of wil je gaan besparen als het zo ver is? Stap over op een goedkoper, refurbished telefoon (een soort legpuzzel telefoon waarbij alle goede onderdelen van bijvoorbeeld een iPhone 7 bij elkaar gezet worden zodat je één super iPhone 7 krijgt) en neem daarbij een SIM only abonnement. Deze zijn vaak stukken goedkoper dan ‘normale’ abonnementen. Je betaalt wel een paar honderdjes voor een los toestel, maar als je er zuinig op bent kun je er vaak jaren mee doen. En ben je dus uiteindelijk goedkoper uit.

Sporten

Een sportschoolabonnementje is tegenwoordig goedkoper dan een gemiddeld paar sportschoenen, maar je ook kan hier slim op besparen. Als je bijvoorbeeld eigenlijk maar één of twee keer in de week de sportschool van binnen ziet, loont het misschien om je abonnement op te zeggen en thuis te gaan trainen. Volg via YouTube bijvoorbeeld yogalessen of doe elke avond een buikspierkwartier.

Je kan ook je grenzen verleggen en ‘gratis’ sporten uitoefenen. Koop een stel skeelers en ga elke avond een flink blokje om. Of koop een tweedehands racefiets en ga de fietspaden op en de lanen in.

Toch wel fan van de sportschool? Sommige sportscholen hebben de mogelijkheid om het abonnement te delen. Dan sport je samen op één pas. Of check of je een rittenkaart kan aanschaffen, zodat je alleen betaalt voor de keren dat je echt sport.

Media

We swipen en streamen wat af als vredelievend filmkijkend volkje en daar spelen abonnementsdiensten handig op in. Een Netflix-account hier, Videoland daar en ook nog een Spotify’tje. Bij elkaar opgeteld zijn al deze abonnementen – die vaak een tientje of net iets meer per stuk kosten – al gauw genoeg voor een halve week boodschappen. Je kunt accounts zoals Netflix en Videoland heel makkelijk delen met vriendinnen bijvoorbeeld. En ga eens na hoevaak je nou echt Spotify luistert, is een gratis account dan echt noodzakelijk?

Daarnaast hebben de meesten van ons vaak ook nog ergens een tijdschrift abonnement dwarrelen. Ooit cadeau gekregen en na een telefoontje van een zeer aardige verkoopmeneer, betaal je nu ineens toch maandelijks maar weer de nodige euro’s. Ga bij jezelf na hoe vaak je nou gebruik maakt van dit abonnement. Is dit eigenlijk te weinig? Stapelen de ongelezen tijdschriften zich op? Stop er dan mee. Tip: vaak als je je tijdschrift telefonisch op wil zeggen, willen ze je overhalen te blijven met kortingen. Dit kan nog weleens voordelig uitpakken. En anders scoor je tijdschriften bij de kringloop bijvoorbeeld. Die zijn dan misschien wat ouder, maar goede real life verhalen, interviews en mooie foto’s verjaren nooit.

Heb je veel tijdschrift of krantabonnementen? Kijk eens of je een poule met vriendinnen of op je werk kan maken waarin je de tijdschriften met elkaar deelt. Zo deel je de lasten én de lusten.

Overig

En dan heb je ook nog de overige abonnementen. Soms kan het geld technisch slim zijn een abonnement aan te schaffen. Als je bijvoorbeeld minimaal twee keer in de maand naar de film gaat, kun je beter een abonnement nemen. Maar als dit eigenlijk te weinig is, kun je het net zo goed laten en een extra streamingsdienst uitproberen die je weer deelt met anderen. Zoals HBO of Pathé Thuis.

OV

Reis je voor je werk veel met de trein of het ov? Check wat je werk kan betekenen in de reiskosten of neem dit mee bij je volgende contractonderhandelingen. Je kan ook overstappen op de fiets. Scoor een tweedehands barreltje en vermijd de tram of metro en ga op de fiets van en naar het station.

Als je een abonnement hebt omdat je een paar keer per jaar naar je zus in Groningen gaat, dan loont het misschien meer om goedkope treinkaartjes te kopen. Die vind je op Vakantieveilingen of bij Kruidvat, Hema en soms ook de Albert Heijn. Kwestie van veel inkopen en slim gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Baas boven budget: zo bespaar je op je maandelijkse abonnementen
Sluiten