Gina Koninkx
Gina Koninkx Kids 18 jun 2019

Dit betekent het voor jouw kleuter als hij of zij een beste vriend(in) heeft

Peuters ontwikkelen zich stapje voor stapje tot personen die leren spelen en delen met anderen. Dat is niet alleen schattig om te zien, het is ook een heel belangrijke ontwikkeling. Als jouw kleuter thuiskomt en vertelt dat hij of zij een beste vriend(in) heeft is dat een heel goed teken.

Een beste vriend of vriendin

Het is enorm schattig om twee kleintjes met elkaar te zien knuffelen. Dat is waar de eerste vriendschappen ontstaan en als jouw kleuter dat andere kindje ook nog eens zijn of haar beste vriend of vriendin noemt betekent dat veel. Peuters tussen de 1 en 3 jaar zijn zelfs al in staat om vriendschappen te ontwikkelen.

Als peuters of kleuters op een gegeven moment een vriendschap ontwikkelen zie je een zichtbare verandering. ze spelen niet meer naast elkaar met hetzelfde, maar met elkaar met hetzelfde. Er vindt veel meer interactie plaats op dat moment. Dit betekent het als jouw kind iemnad zijn of haar beste vriend of vriendin noemt.

1. Je kind wil aandacht en ergens of bij iemand horen

Ook wij volwassenen vinden het fijn om bij anderen te horen. Kinderen hebben dat gevoel ook al. Ze zullen er dan ook alles aan doen om de aandacht van een ander kindje te krijgen.

Het is niet per se de beste manier om een vriendschap te beginnen, maar het is wel een manier van communiceren waarmee ze duidelijk willen maken dat ze een vriendje of vriendinnetje willen en op die leeftijd lukt dat veel makkelijker op die manier.

h2>2. Je kind snapt dat iemand dezelfde dingen leuk vindt

Kleine kinderen worden sneller aangetrokken tot andere kinderen die dezelfde dingen leuk vinden. Gaan ze in de speeltuin liever van de glijbaan, spelen ze liever met kindjes die ook van de glijbaan gaan (in plaats van de kindjes die rustig in de zandbak zitten te spelen).

Dit is de basis voor een vriendschap bij kinderen en als ze merken dat een ander kind veel dingen hetzelfde leuk vindt zijn ze in staat om daar een langdurigere vriendschap mee op te bouwen.

3. Je kind is nieuwsgierig

Kinderen zijn bijzonder nieuwsgierig naar elkaar, met name in de leeftijdscategorie van 4 tot 6 jaar. Deze nieuwsgierigheid naar elkaar kan een vorm van vriendschap doen ontstaan tussen kinderen.

4. Je kind krijgt empatisch vermogen

Als kinderen samen spelen met andere kinderen verkrijgen ze steeds meer empatisch vermogen en leren ze wat belangrijk is in een vriendschap. Als ze ruzie hebben leren ze hoe ze dat moeten oplossen en dat legt de basis voor een vriendschap.

Ze leren dat een ander kindje niet stom is als hij of zij een blokje van ze afpakt. Dat kun je namelijk weer goed maken, en op die manier leren ze empathisch vermogen te krijgen voor anderen.

5. Je kind ontwikkelt een eigen identiteit

Kinderen van een jaar of 5 beginnen binnen een groep steeds sterker hun eigen identiteit te ontwikkelen. Ze leren bijvoorbeeld voor zichzelf op te komen als een ander kindje wat afpakt maar ze komen er ook steeds meer en meer achter wat ze leuk vinden om te doen. Met auto’s spelen, schilderen of wat dan ook.

Als kinderen vriendschappen met andere kindjes ervaren leren ze ook steeds meer over hun eigen identiteit (binnen vriendschappen).

Lees ook: Waarom oude vriendschappen van onschatbare waarde zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit betekent het voor jouw kleuter als hij of zij een beste vriend(in) heeft
Sluiten