Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Persoonlijk 22 sep 2017

BFF’s opgelet: dit is waarom je beste vriendin goed is voor je gezondheid

Je weet natuurlijk dat je beste vriendin en jij ontzettend op elkaar lijken en zelfs echte soulmates zijn. Nu is er nóg een reden om extra blij te zijn met elkaar; volgens de wetenschap maken jullie elkaar hartstikke gezond.

Dit blijkt een onderzoek dat vorige maand werd gepubliceerd in de journal Child Development. Onderzoekers zijn erachter gekomen dat het hebben van een beste vriend(in) tijdens je jongen jaren een belangrijke rol kan spelen voor de mentale gezondheid als volwassene.

Minder angstig

De onderzoekers keken hiervoor naar de psyche van 169 verschillende adolescenten toen ze 15, 16 en 25 jaar oud waren. Wat bleek? Op hun 25e plukten de deelnemers met hechte vriendschappen in hun tienerjaren, hier de vruchten van. Ze konden beter een intieme band opbouwen, waren minder angstig, hadden een hoger gevoel van eigenwaarde en vertoonden minder tekenen van depressie. Daarnaast bleek vooral de kwaliteit van de vriendschappen een belangrijke rol te spelen en niet de kwantiteit.

Later vriendinnen

Maar niet getreurd als jij en je bestie elkaar pas na de pubertijd hebben gevonden. Uit een ander onderzoek door sociaal psycholoog Bill Chopik van de Michigan State University blijkt dat de kracht van hechte vriendschappen sterker en belangrijker wordt naarmate je ouder wordt. Hiervoor onderzocht hij ruim 280.000 mensen. Hechte vriendschappen op latere leeftijd gaan volgens het onderzoek eenzaamheid en je chronisch ziek voelen tegen. Chopik: ‘Een hechte vriendschap is belangrijker dan het hebben van heel veel oppervlakkige vriendschappen. Het is belangrijk dat je je tijd en energie investeert in de vriendschappen die je het meest gelukkig maken.’

LEES OOK: Deze twee heerlijke oma’s zijn al 71 jaar de beste vriendinnen

Steunen en uitdagen

Uit een onderzoek dat in 2015 gepubliceerd werd in de Personality and Social Psychology Review blijkt dat we in een beste vriend over het algemeen twee eigenschappen het belangrijkst vinden. Namelijk dat ze ons altijd steunen en dat ze ons uitdagen. Je beste vriendin moet met andere woorden iemand zijn bij wie je kan uithuilen en lachen maar die je ook uitdaagt en aanmoedigt. Psycholoog Kelly Rubble: ‘Beste vrienden word je op elke leeftijd. Met een beste vriendin die je sinds je kindertijd kent, leer je samen over het leven, de uitdagingen en opgroeien. Maar als je op latere leeftijd beste vriendinnen wordt, heb je alle ervaringen al en kunnen de gesprekken en band een diepere betekenis krijgen. Een beste vriendin zorgt ervoor dat mooie momenten nog mooier worden en een slechte ervaring minder slecht aanvoelt.’

Al 20 jaar beste vriendinnen? Dan herken je dit sowieso.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Cut

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
BFF’s opgelet: dit is waarom je beste vriendin goed is voor je gezondheid
Sluiten