Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Persoonlijk 23 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit is de reden waarom jij en je beste vriendin het zo goed kunnen vinden

Heb jij weleens het gevoel dat je beste vriendin letterlijk jouw gedachten kan lezen? Nou dat gevoel kan dus kloppen! Uit nieuw onderzoek blijkt dat er een verrassende reden is waarom jullie vaak dezelfde dingen leuk vinden.

Uit het onderzoek dat gepubliceerd is in journal Nature Communications blijkt dat vrienden vaak dezelfde hersenactiviteit hebben. Volgens de onderzoekers staat dit zelfs zo erg vast, dat zij al kunnen voorspellen of twee mensen de beste vrienden zullen worden. Dit kunnen ze door puur naar de hersenactiviteit te kijken. Dat jij en je BFF elkaar gevonden hebben, berust dus blijkbaar een stuk minder op toeval en een stuk meer op biologische wetenschap.

LEES OOK: Er is een gin spa geopend waar jij heerlijk kunt ontspannen met vriendinnen

Dezelfde neurologische reacties

Het zit zo: hoe meer de neurologische reacties in de hersenen van twee mensen overeenkomen, hoe groter de kans dat zij vrienden worden. Dat jullie allebei hetzelfde reageren op pittig eten, een nieuwe reality serie of dezelfde flauwe grappen is dus een hartstikke goed teken.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werd bij 279 proefpersonen de hersenactiviteit geanalyseerd. Ze kregen allemaal een reeks filmpjes te zien. Dit waren debatten, muziekclips en scenes uit documentaires. Dezelfde hersenreactie betekende dus vriendschap. Maar de wetenschappers ontdekten ook dat bepaalde eigenschappen de kans hierop groter maakten. Een extraverte en open houding blijken het belangrijkst om die vriendschap uiteindelijk op te laten bloeien.

LEES OOK: Al meer dan 7 jaar vriendinnen? Dan zitten jullie voor altijd aan elkaar vast

Je beste vriendin heeft dezelfde kijk op de wereld

De onderzoekers stellen: ‘Mensen zijn sneller geneigd om vrienden te worden met andere mensen die een zelfde kijk op de wereld hebben.’ Dus nu weet je het zeker: jij en je beste vriendin lijken niet alleen in gedrag of kledingstijl op elkaar. Jullie hersenen functioneren ook gewoon vrijwel hetzelfde. Als dat geen échte vriendschap is..

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Elite Daily

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme