Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Eropuit 24 mrt 2019

Welke betaalpas(sen) neem je mee voor je vakantie buiten Europa? Dit is alles wat je moet weten

Toen ik samen mijn vriend afgelopen zomer naar Costa Rica ging, leek het ons handig om onze creditcard mee te nemen, naast onze normale betaalpassen. We wilden de creditcard mee voor de dingen die we niet met onze betaalpas konden betalen, maar wilden hem wel zo min mogelijk gebruiken. Je kunt vast op de meeste plekken wel pinnen met je gewone betaalpas, dachten we nog.

Little did we know dat we niet overal met onze normale betaalpas kon betalen – ook al hadden we hem wel op ‘gebruik buiten Europa’ gezet. Daarmee pinnen kon in Costa Rica maar bij één bank, en die zat niet op elk plekje waar we heen gingen. We moesten dus goed uitstippelen waar we konden pinnen, en hoeveel we dan zouden pinnen. Je wilt natuurlijk niet zonder geld zitten op de volgende plek. We hadden dan wel onze creditcard mee voor het geval dat, maar daar zat ook een dagelijks limiet aan. Het ging uiteindelijk goed, maar als ik destijds een artikel als dit was tegen gekomen, had het ons heel wat gedoe bespaard.

Om dit soort problemen en alles er tussenin te voorkomen, volgen hier enkele tips voor het gebruik van betaalpassen in het buitenland:

Zet je betaalpas op gebruik buiten Europa

De meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik te voorkomen. Ga je dus buiten Europa op vakantie, is het nodig om je bankpas toegang te geven tot gebruik buiten Europa.

Hoewel mijn vriend en ik beiden hadden aangegeven dat we onze betaalpassen graag wilden gebruiken buiten Europa (en dit ook werd geactiveerd), konden we niet overaal pinnen met onze betaalpassen. Na verschillende banken te hebben geprobeerd kwamen we er uiteindelijk achter bij welke bank het wel lukte. Na wat speurwerk op Google kwam ik erachter dat je via de website van Maestrocard kunt checken waar een bank (die de Maestrocard) accepteert in de buurt zit. Check dus van tevoren even of er wel een bank in de buurt van je vakantiebestemming zit waar je je betaalpas kunt gebruiken.

Vermijd kleine bedragen pinnen

In de meeste bestemmingen buiten Europa is het voordeliger om je bankpas te gebruiken, in plaats van een creditcard. Houd er wel rekening mee dat het kan zijn at je bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per transactie kan rekenen. Je kunt in dat geval beter grotere bedragen pinnen (anders kost het je iedere pinbeurt geld).

Neem de juiste creditcard mee

Creditcards zien er misschien hetzelfde uit, maar ze zijn in feite niet allemaal het zelfde. Zo zijn Visa en Mastercard het populairst en werken waarschijnlijk op de meeste plekken. American Express en Discover zijn minder bekend en kunnen eerder worden geweigerd – afhankelijk van je vakantiebestemming natuurlijk.

Het kan handig zijn om naast je normale betaalpas, twee creditcards mee te nemen: één van Visa en één van Mastercard, als dat mogelijk is natuurlijk. Je kunt via de sites van bijvoorbeeld Mastercard en Visa zien waar geldautomaten zijn te vinden in bepaalde plaatsen. Neem ook wat contant geld mee voor het geval je betaalpas(sen) de eerste dag niet werkt. Hoe meer opties je hebt, des te kleiner de kans dat je ergens zit zonder geld.

Weet wat het limiet is

Het kan zijn dat er een limiet geldt op je bankpas of creditcard (bijna alle creditcards hebben dit). Deze limiet kan je opvragen bij de bank of creditmaatschappij. Dit limiet is het maximale bedrag dat de creditcardmaatschappij wil ‘voorfinancieren’. Als je aan het einde van de maand betaald, is dit limiet de volgende maand weer hetzelfde. Je kunt per maand nooit meer geld uitgeven dat je limiet. Wil je het aanpassen? Dat is ook mogelijk via je bank of creditcardmaatschappij.

Het is het ook waard om te checken of er daglimieten gelden wat betreft geld opnemen en betalen, dat wil wel eens voorkomen in het buitenland.

Betaal en pin in lokale valuta

Eén van de moeilijkste en misschien wel irritantste dingen aan betalen in het buitenland, is het berekenen van de wisselkoers. Dat is dan ook de reden dat sommige winkels, hotels en restaurants de mogelijkheid bieden om de rekening in je eigen valuta (de euro dus) te betalen. Dat klinkt misschien als een handigheidje, maar het is een manier voor de verkoper om extra kosten in rekening te brengen (ook wel de dynamische valutaconversie genoemd), en dat kan ervoor zorgen dat het je tot wel 10% meer gaat kosten. Kies altijd voor de optie van lokale valuta wanneer je de keuze krijgt, je betaalt dan bijna altijd minder. Als je gaat pinnen bij een geldautomaat, moet je kiezen voor ‘withdrawal without conversion’, je rekent dan af in lokale munteenheid. Voor het omrekenen naar euro’s (Dynamic Currency Conversion) wordt namelijk vaak gebruik gemaakt van ongunstige wisselkoersen.

Meer over vakantie:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Welke betaalpas(sen) neem je mee voor je vakantie buiten Europa? Dit is alles wat je moet weten
Sluiten