Redactie
Redactie Lifestyle september 26, 2015

Beter een goede buur…

Vrienden kun je uitzoeken. Buren, daarentegen, niet. Heb je een goede buur? Koester deze, want buiten dat het reuze gezellig is (lees: zomeravonden doorbrengen in de tuin), is het vooral heel handig.

Mocht je net zijn verhuisd, dan zijn buren dé bron van informatie over de buurt. Daarbij houden ze een oogje in het zeil als jij op vakantie bent. Nemen ze pakketten aan die zijn besteld (jij was het niet!) Of passen ze op als je heel even boodschappen wilt doen voor jezelf. En gelijk ook even voor de oude dame op nummer 285. Want dat doe je als buren zijnde: elkaar helpen.

Buren zijn belangrijker dan we denken. Een goede band met mensen uit de buurt geeft een bepaald gevoel van veiligheid voor het hele gezin. Daarnaast is het belangrijk om te weten wie er naast je wonen. Natuurlijk zijn niet alle buren even ideaal en kunnen ze soms voor irritaties zorgen. Zorg er daarom voor dat je ze goed leert kennen en wie weet hebben jullie binnen een paar weken een ‘buurt-BBQ’ georganiseerd. Hou het niet meer alleen bij een ‘hallo’, maar leen eens echt een kopje suiker. Goede buren leveren een aantal flinke voordelen op, zie hier waarom:

1. Ze vergroten het sociale contact

In deze drukke tijden schiet het regelmatig zien van vrienden er nog weleens bij in. Een praatje met de buurman of een glimlach naar de buurvrouw vergroten het sociale gevoel. Daarnaast ben je gelijk op de hoogte van wat er speelt in de buurt. Misschien dat jouw buren ook kinderen hebben van dezelfde leeftijd. Ideaal voor lange dagen in de vakantie. Nog idealer is je buurmeisje van zeventien, die dringend opzoek is naar een oppasbaantje.

2. Ze zorgen voor een veilig gevoel

Prettige buren zorgen voor een prettige buurt. Wat weer zorgt voor een veilig gevoel. Zo kun je met een gerust hart op vakantie gaan, omdat je weet dat er iemand op het huis let. Of is dat spionnetje van de overbuurvrouw zo slecht nog niet. Ze mag dan wel achtentachtig zijn, ze heeft alles in de smiezen. Wissel telefoonnummers uit en laat sleutels bijmaken. Goede buren staan heel dicht bij je. Bij je leefomgeving. Je huis. En je familie.

3. Zij helpen jou, jij helpt hen

Of zij nou iets voor jou doen of jij voor hen, de wisselwerking van goede buren loopt soepel. Zo zijn ze altijd dichtbij en kosten dingen zoals ‘de kat eten geven’ veel minder moeite dan wanneer je je vriendin van dertig kilometer verderop moet vragen. Help de oudere buurvrouw met boodschappen doen of let heel even op de kinderen van hiernaast. Misschien heb je zelf wel geen tuin en vinden je buren het helemaal niet erg als je kinderen een opblaaszwembad mogen neerzetten. Dan laat jij zo hun hond uit. En gaan jullie weer verhuizen, dan helpt de buurman jullie vast met sjouwen. Beter een goede buur…juist.

Heb jij fijne buren? Deel je ervaringen met FAMME.

Reageer op artikel:
Beter een goede buur…
Sluiten