Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kids 21 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Met deze vijf makkelijke manieren leer je beter en meer naar je kind te luisteren

Zo nu en dan maken we ons allemaal weleens schuldig aan afleiding wanneer kinderen tegen ons willen praten. Volgens experts is dat helaas kwalijker dan je denkt en dus is het belangrijk om – hoe druk je het ook hebt – goed leert te luisteren naar je kind.

In dit artikel lees je welke tips pedagogen geven aan ouders om beter en meer naar hun kind te luisteren.

Met deze vijf makkelijke manieren leer je beter en meer naar je kind te luisteren

Volgens pedagoog Michael Nichols is het van essentieel belang om goed naar onze kinderen te luisteren. ‘Het laat ze weten dat hun gevoelens en gedachtes er toen doen en dat ze begrepen worden.’ Hij ziet goed luisteren dan ook als een hele investering in het kind: je versterkt daarmee namelijk het zelfvertrouwen van je zoon of dochter.

Daarnaast doet goed voorbeeld natuurlijk volgen en zullen je kinderen ook betere luisteraars worden als hun ouders dat ook doen. Sterker nog: er zijn experts die er heilig van overtuigd zijn dat goed luisteren in de opvoeding ervoor zorgt dat je kind goed relaties weet te onderhouden.

Afin, het is dus van essentieel belang om goed naar je kind te luisteren en dat kun je op onderstaande vijf manieren een stuk beter implementeren in je leven.

1. Maak je daadwerkelijk klaar om te luisteren

Mocht je kind iets aan je willen vertellen, dan is het goed om even te stoppen met datgene wat je aan het doen bent. Heb je daar een paar minuten voor nodig? Leg dat dan uit en vertel dat je even je klusje afmaakt en daarna zal luisteren.

2. Kom tot rust

Rust is belangrijk, ook al ben je ontzettend druk. Wees jezelf er dan ook van bewust en neem de tijd voor een gesprek met je kind, ook als het even niet uitkomt. Je weet immers waarvoor je het doet en wat het voor je zoon of dochter betekent.

3. Stel goede vragen

De essentie van goed luisteren zit ‘m ook in goede vragen stellen. Het geeft je kind dan namelijk aan dat je daadwerkelijk hoort wat hij of zij zegt. Vraag bijvoorbeeld: ‘Wil je dat ik luister of ook vragen stel?’ Zo stel je je kwetsbaar op en oordeel je niet gelijk. Pedagoog Nichols voegt daaraan toe: ‘Goede luisteraars stellen goede vragen, maar het moeten vragen zijn die geen gecamoufleerde pogingen zijn om de ander te adviseren, te overtuigen of te corrigeren.’

4. Vertel hardop wat je hebt gehoord

Even herhalen wat je kind heeft gezegd, wordt ook wel actief luisteren genoemd en toont je zoon of dochter dat je daadwerkelijk geïnteresseerd bent. Daarnaast vraag je op die manier ook even om feedback: ‘Klopt het dat ik het zo goed heb begrepen?’

5. Sluit je af en focus je puur en alleen op het gesprek

Luister niet alleen met je oren, maar ook met je ogen, je hersenen en je hart. Zo toon je dat je volledig aanwezig bent, zowel fysiek als mentaal.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Met deze vijf makkelijke manieren leer je beter en meer naar je kind te luisteren
Sluiten