Redactie
Redactie Kinderen 3 jan 2018
Leestijd: 5 minuten

11 x manieren om een betere moeder te zijn in 2018

Goede voornemens sneuvelen vaak medio januari alweer. En terecht: van dat ene glas wijn is nog nooit iemand doodgegaan (ook niet per dag, nee), vaker naar de sportschool gaan kan gewoon niet goed zijn voor een mens en hey, er is altijd volgend jaar om het opnieuw te proberen.

Ook ik doe niet mee aan goede voornemens die op 1 januari ingaan: ik maak ze namelijk elke avond. Eentje, om precies te zijn: elke avond neem ik me voor een betere, lievere en vooral geduldige moeder te zijn voor mijn driejarige peuterdochter.

Waarbij ik eerlijkheidshalve moet bekennen dat de gemiddelde nieuwjaarsresolutie langer standhoudt dan het mijne: koud de volgende middag rond een uur of half drie ben ik alweer verworden tot een ietwat geïrriteerd, ongeduldig moedermens dat de award voor ‘liefste moeder van het westelijk halfrond’ jammerlijk gaat mislopen. Alwéér.

Dat gaat me dit jaar niet meer gebeuren, ik heb me voorgenomen (dus toch) om zonder goede voornemens een betere moeder te worden. Hoe?

1. Door niet meer zo streng te zijn voor mezelf

Ik ben er namelijk van overtuigd dat puur door deze na te leven, eigenlijk alle andere voornemens in dit lijstje overbodig zijn.

2. Mijn moeder zei ook wel eens nee tegen me en/of had geen zin om te knutselen/was even iets anders aan het doen

Ja, natuurlijk is het niet oke dat moeders soms meer naar hun telefoon dan naar hun kind in de speeltuin kijken, maar hey, het is ook geen brute misdaad. Mijn moeder had in de jaren ‘80 nog geen smartphone maar ik weet zeker dat ze af en toe ook wel eens afgeleid was en niet stante pede paraat stond om naar mijn niet altijd even interessante verhalen te luisteren. En misschien ben ik niet de aangewezen persoon om daarover te oordelen, maar volgens mij heb ik er niet al te veel blijvende schade aan overgehouden.

3. Vooruit, iets minder schermtijd voor de betere moeder mag best

Want we kunnen allemaal wel roepen dat we niet willen dat onze kinderen uren naar een televisie of iPad turen, zelf kunnen we er ook wat van. Niet zozeer omdat ik denk dat het me een slechtere moeder maakt (zie #1) maar omdat het een zinloze bezigheid is om veertien keer per dag te kijken of er iemand iets interessants op Facebook geplaatst heeft (niet, namelijk) of anderhalf uur per dag op Instagram te kijken naar gefilterde en geshopte foto’s van halfzachte kennissen (zie ook #3).

4. Ik neem foto’s van goed gelukte moeders op social media vanaf nu met een halve pot zout

Doodmoe word ik van moeders die hashtags als #qualitytimewiththefamily gebruiken onder hun gepolijste foto’s waarop het hele gezin keurig aan tafel in een restaurant zit te stralen. Mij houd je niet meer voor de gek: ik weet heel goed dat jij (net als ik) je kinderen beloofd heb dat ze hierna de iPad krijgen, ‘als ze alleen maar even lief lachen en nu god-ver-domme stilzitten’. Al dan niet afgetopt met een dubbele portie chocolademousse toe.

5. Ik douche vanaf nu elke ochtend vier minuten (minimaal)

Mijn vriend vindt altijd dat ik veel te kort douche. In tegenstelling tot hem – minimaal zes minuten – spring ik er na een luttele twee minuten weer uit want a) ik ben immers van top tot teen gewassen, b) er moet nog een kind aangekleed worden en c) datzelfde kind moet zo ontbijten en d) we moeten over 45 minuten met z’n allen de deur uit. Interessant toch dat mijn vriend ook van b t/m d doordrongen is, maar dit geen impact heeft op zijn tijd onder de douche. No more! Vanaf nu pak ik minimaal drie, liefst vier minuten onder de douche. Niet omdat het moet, maar omdat het kan, en daarom moet het dus ook (aldus de logica van mijn vriend). Tip: doe de badkamerdeur dicht voor optimaler en intenser genot.

6. Ik ga vaker een weekend weg met een vriendin

Vorige maand piepte ik er voor een weekend uit met een vriendin – precies wat ik nodig had om te realiseren waarom moeders dit veel vaker zouden moeten doen (en vaders ook, trouwens).

7. Ik zeg vaker ja tegen m’n dochter

Zij zegt immers al nee voor drie. Ik zou willen zeggen dat dit een grapje is, maar dat is niet zo. Maar vooral wil ik vaker ja tegen haar zeggen omdat ik besef dat streng zijn prima is, maar dat af en toe de teugels laten vieren en regels te laten voor wat ze zijn, naast heel leuk ook prima is. Ik waarschuw je alvast omdat hierna een cliché van wereldformaat volgt, maar “nu zijn ze nog jong, laat ze er vooral lekker van genieten”.

8. Realiseer dat de perfecte moeder niet bestaat

Dat weten we allemaal al jaren (mede dankzij dit artikel dat ik er ooit over schreef), maar toch lijken we het bij tijd en wijlen te vergeten. Voor eens en altijd: de perfecte moeder bestaat niet en mocht dat onverhoopt toch het geval zijn, dan is ze sowieso een verschrikkelijke trut.

9. Onthoud dat mijn dochter me altijd en onvoorwaardelijk lief vindt

Dat vind ik misschien wel een van de mooiste dingen van het moederschap: dat mijn dochter altijd van me blijft houden. Klopt, dat verandert waarschijnlijk zodra de wondere wereld die ‘puberteit’ heet zich aandient, maar tot die tijd geniet ik van het gegeven dat, zelfs als ik vijf minuten ervoor boos op haar geworden ben, mijn dochter daarna altijd weer met me wil knuffelen en wil weten dat het goed is.

10. En dat kinderen het korte termijngeheugen van een goudvis hebben

Al die dingen waar ik ‘s avonds in bed over lig te piekeren, is zij allang weer vergeten.

11. Dat er voor haar zijn, van haar houden en het beste voor haar willen sowieso garandeert dat ik de beste moeder van de wereld ben

Eind goed, al goed. Rot op met je goede voornemens.

Oké, een tikkeltje serieuzer kan ook: 9 x simpele, maar effectieve voornemens die moeders zouden kunnen maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme