Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 19 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

5 manieren om een betere piekeraar te worden

Alle piekeraars weten dat in dat eeuwige gewik en geweeg verdraaid veel hersencapaciteit in beslag neemt. Het kost je bakken energie en levert je aan het eind van de streep precies niks op (een paar extra rimpels na). 

Helaas werkt het niet zo dat je dat piekeren zomaar uit kan zetten. Was het maar zo’n feest. Maar je kan wel verschillende dingen ondernemen om die eindeloze stroom overpeinzingen een beetje in goede banen te leiden. Op deze manier plaats je de boel weer in perspectief.

1. Plan tijd in om te piekeren

Een gemiste oproep van je zus? Dan kan je gek worden van bezorgdheid als ze niet opneemt wanneer je haar terugbelt. Kijk even op de klok. Is het 14.00 uur? Neem je dan voor dat je je pas weer zorgen mag maken als je om 17.00 uur nog steeds niks van haar hebt gehoord. Waarschijnlijk wilde ze je gewoon wat willekeurigs vragen en is er geen reden tot paniek. Door tijd om te piekeren in te plannen, geef je jezelf toestemming om je geen zorgen te maken en gewoon je dag te vervolgen (zonder verhoogde bloeddruk).

2. Schrijf je zorgen op

Het brein van een piekeraar loopt altijd tien stappen voor op wat er allemaal potentieel mis zou kunnen gaan. Pak pen en papier of de notities in je telefoon erbij om op te schrijven wat je dwars zit. Als je die zorgen voor je ziet op papier kan je ze beter in perspectief plaatsen en voorkom je dat die zorgen een eigen leven gaan leiden in je hoofd.

3. Bespreek het bewijs vs. het doemscenario

Je moet een belangrijke presentatie geven op werk en je weet zeker dat je het gaat verknallen. Bel een vriendin, schakel je geliefde in of praat jezelf hardop door de situatie: wat voor bewijs heb je dat de presentatie daadwerkelijk een aanfluiting wordt? Hoeveel van je angst is eigenlijk gewoon je op hol geslagen brein (wat als je laptop uitvalt? als je computer het bestand niet kan openen?)? Door je zorgen te rangschikken van rationeel tot irrationeel, heb je ook de ruimte om oplossingen te bedenken (neem een extra adapter mee, print je presentatie uit).

4. Let op je ademhaling

Oppervlakkig ademhalen is de snelste manier om zorgen en stress te verergeren. Focus je op je ademhaling als je zenuwen en angsten op voelt zetten. Dat kun je doen met de ‘paraplu-techniek’: als je inademt, laat je de lucht langs de zijkanten stromen – alsof je een paraplu opent. Als je uitademt, laat je de paraplu weer sluiten. Door dat te visualiseren word je ademhaling rustiger en bereiken je longen hun volle capaciteit. Dat heeft een meditatief, kalmerend effect.

5. Kies een waardevolle afleiding

Een boek dat je niet kan wegleggen, een Netflix-serie die je in één adem uitkijkt… doe iets wat je afleidt van hetgeen je nerveus maakt. Je geest een uur lang een break geven van waar je je dan ook zorgen over maakt, helpt al. Zorg er alleen voor dat de afleiding die je zoekt iets is wat je ook daadwerkelijk afleidt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pure Wow

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme