Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Gezondheid 4 november 2017

Heb je de bever maan gezien afgelopen nacht? En wat het betekent

Volle maan heeft een aantrekkingskracht op jong en oud, mens en dier. Zelfs de meest nuchtere harry ziet er wel iets magisch in. Vannacht was het bever maan. Een speciale happening. Het is de grootste volle maan van dit jaar, maar net geen super maan.

Met mijn oudste liep ik in het schemer naar huis. ‘Kijk, mama. Moet je de maan zien. Mooi is ‘ie en groot. Hij is vol hè.’ Ik keek er eens goed naar en meende hem ook bijna helemaal vol te zien. Hij was zo mooi en groot dat ik het niet kon laten om op te zoeken of er iets speciaal mee aan de hand was en wat blijkt? Afgelopen nacht was bever maan. En dat gebeurt elk jaar in november. Vorig jaar was de bever maan een super maan, wat inhoudt dat de afstand tot de aarde het kleinste is.

LEES OOK: Is je kind gek op mooi licht en de maan, bekijk deze lampen dan eens.

Waar komt de naam bever maan vandaan?

Het heeft zoals je al denkt met die schattige wollige bevertjes te maken, die altijd druk doende zijn met dammen bouwen in het water. In de tijd dat er nog stropers waren die bevers wilde vangen voor hun huid. November stond bekend als de laatste maand waarin de bevertjes actief waren voordat ze in hun winterslaap zouden verdwijnen.

Wist je dat?

Elke volle maan zijn eigen naam heeft? Afgelopen maand heette hij oogst maan en zo kennen we nog roze maan (april) en aardbeien maan (juni). Alle leuke namen voor manen op een stokje, maar wat kunnen we er nu eigenlijk mee? December heet koude maan en net als de bevertjes kunnen we de komende weken nog even flink bezig gaan met onze voorbereiding op de koude winter als we binnen bij een haarvuurdje onze wintervacht opbouwen. Ga er dus nog even op uit, maak vanmiddag of vanavond een lekkere wandeling en kijk nog eens omhoog naar de prachtige volle maan. Tot over een maand!

Reageer op artikel:
Heb je de bever maan gezien afgelopen nacht? En wat het betekent
Sluiten