Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Gezondheid 9 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Bewaar jij de melktanden van je kind voor zijn latere gezondheid?

Heb jij er ooit aan gedacht om de melktanden van je kindje op te laten slaan voor later? In melktanden bevinden zich – zo stellen bepaalde klinieken – stamcellen die kunnen helpen in de toekomst bij het bestrijden van ziektes. En wat is er makkelijker dan de melktand te gebruiken, die toch uitvalt? Geen centje pijn of moeite, zo lijkt het.

De allereerste keer dat je kind een melktand wisselt is bijzonder. Niet alleen voor je stoere vent of dame die nu met een mooi gat rondloopt, maar ook voor jou. Het hele ritueel van de tandenfee komt voorbij en ‘s nachts sluip jij naar de kamer om de tand onder het kussen vandaan te ‘stelen’ en er een mooi muntstuk of briefje (lucky!) voor in de plaats te leggen. Vervolgens verdwijnt de tand in een tandendoosje of tussen je sieraden in je sieradenkistje en verwordt hij tot een bijzonder herinneringsstuk. Klaar is Kees(jes) tand.

LEES OOK: Deze quote van een meisje over melktanden is te schattig.

Stamcellen

Wat ik persoonlijk niet wist is dat melktanden rijk zijn aan stamcellen – Mesenchymale stamcellen (MSC’s) – die zich als een soort tandpulp in de kern van de tand bevinden, aldus o.a. de stamcellenbank BioEden. Deze stamcellen kunnen uitgroeien tot verschillende soorten weefsels zoals: spieren, kraakbeen, zenuwen, bot, lever, insuline afscheidende cellen, vet en meer. Bij mensen met hartproblemen kan het gezond hartweefsel aanmaken. Er kan bot nagemaakt worden ter vervanging van een luchtpijp. Het kan gebruikt worden bij de omkering van diabetes, om er een aantal te noemen.

Als dit echt werkt dan vraag ik me af waarom ik er niemand in mijn omgeving over hoor. Over stamcellen verkrijgen uit de navelstreng had ik eerder wel gehoord, maar dit is een veel lastiger en ingewikkelder proces dan de tanden van je kind die toch uitvallen. Ik besluit een huisarts en tandarts te bellen. Beide reageren behoudend. Ze zijn er nog niet (veel) mee in aanraking gekomen en huisarts Renske vindt het nog aan de voorbarige kant om conclusies te trekken of een bewering te kunnen maken dat het nu slim is om je melktanden te bewaren. Het zal in ieder geval niet goedkoop zijn, denkt zij.

Mogelijke behandelingen met stamcellen uit melktanden

LEES OOK: Hoe je een melkgebit onderhoud.

Kort gezegd: als je de melktandjes van je kind(eren) bewaart, zouden ze ingezet kunnen worden om weefsel te laten groeien mocht het bij ziekte nodig zijn. De melktandjes in een doosje bewaren heeft geen enkele zin en en in je eigen vriezer is ook geen goed idee. Je moet er ook niet te lang mee wachten en de tanden snel laten opslaan nadat ze uitgevallen zijn, wordt gezegd. Als het idee je echt aanspreekt kun je meer informatie opvragen via je tandarts of een gespecialiseerde stamcellenbank. Ook raad ik aan om het na te vragen bij een gespecialiseerde medicus die meer weet over stamceltherapie.

Stamcel gebruik

Het gebruik van stamcellen is overigens op dit moment nog zeer in de experimentele fase en is gebonden aan zware wetten en regels. Het advies van stamcel experts is om niet zomaar met dubieuze stamcelklinieken in zee te gaan voor behandelingen. Het is wel een medische gebied waar de komende jaren veel ontwikkeling en innovatie plaatsvindt. Het laten bewaren van navelstrengbloed of melktanden kan natuurlijk geen kwaad, maar kost wel geld. Misschien heb je er in de toekomst wat aan, maar het is nog onzeker wat je er aan kunt hebben.

Ik ga er in ieder geval dieper induiken en hou jullie op de hoogte van mijn bevindingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme