Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 25 sep 2017

6 bewezen voordelen van het zijn en hebben van een opa en oma

Wist je dat mensen de enige levende wezens op aarde zijn die grootouders hebben? Oké, een aantal walvissoorten daargelaten. En dat is dus niet voor niks, want het hebben van een opa en oma in je familie heeft toch een partij grote voordelen.

Knuffel ze een keer extra hard en bedank je (groot)ouders voor hun aanwezigheid, want als we verschillende onderzoeken doornemen, mogen we extra blij met ze zijn.

1. Opa en oma zorgen voor gelukkigere kinderen

Kinderen die dichtbij hun grootouders opgroeien, en een sterke emotionele band met ze hebben, hebben als volwassene minder vaak last van depressieve gevoelens. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Oxford. Voor dit onderzoek zijn 374 grootouders en 356 volwassen kleinkinderen. De onderzoekers hebben deze deelnemers van 1985 tot en met 2004 bestudeerd en daaruit bleek dat niet alleen de kinderen die dichtbij hun grootouders zijn opgegroeid minder last van depressiviteit hebben als volwassene, maar dat ook de grootouders die veel emotioneel contact hadden met hun kleinkinderen over het algemeen een stuk gelukkiger zijn. Een ander onderzoek heeft zich alleen gericht op kinderen tussen de 11 en 16 jaar oud, en daar kwamen dezelfde resultaten naar voren. En dat terwijl een gemiddelde 16-jarige bijna nergens happy over is.

2. Opa’s kunnen de levensverwachting van je kind bepalen

Hoewel er maar weinig onderzoek is gedaan naar opa’s, in vergelijking met onderzoeken naar oma’s, is er nu een heel belangrijk onderzoek uit 2011 dat laat zien dat hoe ouder een opa wordt, hoe groter de kans is dat hun kleinkind ook lang leeft. Dit heeft alles te maken met de uiteinden van het DNA, waarin wordt bepaald hoe oud je wordt. Slijten deze uiteinden snel af, is je levensverwachting lager dan wanneer deze lang intact blijven.

LEES OOK: 8 tips die elke opa en oma zouden moeten omarmen

3. Opa’s worden beter met de tijd

Hoewel onderzoek heeft uitgewezen dat oma’s over het algemeen de kleinkinderen voor het grootste gedeelte op sleeptouw nemen, kunnen opa’s er ook wat van. Zij pieken alleen als ze wat ouder zijn. Volgens het onderzoek, dat ongeveer 5 duizend opa’s en oma’s besloeg, dat tot een jaar of zeventig de oma’s meer tijd doorbrengen met hun kleinkinderen, maar dat na deze leeftijd de opa’s de kar trekken. Als opa’s de 70 zijn gepasseerd zijn ze meer betrokken bij hun kleinkinderen.

4. Grootouders leven langer

Als je kinderen hebt, en je ouders nog leven, is de kans groot dat ze langer leven dan wanneer je geen kinderen zou hebben gekregen. Uit een recent onderzoek onder 500 volwassenen van 70 jaar en ouder, blijkt dat grootouders die regelmatig op hun kleinkind pasten zeker 37 procent lager sterfterisico hadden dan volwassenen van deze leeftijd zonder kleinkinderen. De onderzoekers denken dat dit te maken heeft met de mentale fitheid die een stuk beter blijft, en het hebben van een doel in het leven.

5. Minder kans op Alzheimer

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer grootouders op hun kleinkinderen passen, ze minder kans hebben op de ziekte van Alzheimer. Gooi nu niet meteen je kind elke werkdag af bij je (schoon)ouders, maar doe dit wel met mate. Eén keer per week oppassen is namelijk al voldoende om het risico op Alzheimer te verkleinen. Passen ze vijf dagen of meer op de kleinkinderen, dan kan dit een averechtse uitwerking op het brein hebben.

6. Gratis braintraining voor de hersenen

Oppassen op de kleinkinderen is goed voor het brein van opa en oma. De cognitieve vaardigheden worden sterker, hoewel je het niet moet overdrijven. Van vijf dagen in de week oppassen bereik je een averechts effect. Meer over dit onderzoek lees je hier.

21 x dingen die opa’s en oma’s beter doen dan wie dan ook

Reageer op artikel:
6 bewezen voordelen van het zijn en hebben van een opa en oma
Sluiten