Phileine schrijft
Phileine schrijft Columns 26 mei 2014

Bewijs van gekte

Phileine is geraakt door de post van Famme over de afschuwelijke moorden gepleegd door de 22-jarige Elliot Rodger. Ook zij voelde haar moedergevoel meer dan ooit opspelen. Er rolde gelijk een brief uit.

Dag mevrouw Rodger,

Het is gebeurd. Dat wat uw zoon via Youtube al aan de wereld mee deelde is waarheid geworden. Het beeld waarin hij op filmische wijze verslag doet van zijn eenzaamheid, zijn onmacht en zijn wanhoop is de wereld over gegaan. Niet als waarschuwing maar als bewijs. Bewijs achteraf. Bewijs na de daad, na de chaos. Bewijs van zijn gekte. Al verklaarde hij anders.

Een andere wereld

De wereld was gek, de wereld was verkeerd en de echte daders waren zij die hem genegeerd hadden in zijn leven. Zij die hem bewust en onbewust hadden buiten gesloten. Zij die hem niet lief konden of wilden hebben. Heeft u ooit beseft dat uw zoon zo eenzaam was? Heeft u ooit in de gaten gehad dat er in zijn hoofd een volledig andere wereld afspeelde dan de werkelijke waar u en ik deel van uit maken?

Als God gestorven

Heeft u lange gesprekken met hem gehad over de echte waarde van het leven, over liefhebben vanuit je hart, vanuit je gevoel?
Heeft hij durven en kunnen vertellen wat de gedachten waren die hem zo dwars zaten? Heeft hij de onmacht over zijn gebrek aan aandacht met u kunnen delen?
Hoe het ook gegaan is, het is nu voorbij. Zijn angsten zijn voorbij. Zijn eenzaamheid is over en hij is als een God gestorven. In zijn wereld.

Gebrek aan liefde

Met hem zes onschuldige slachtoffers. Daders in zijn ogen. Zes jonge mensen die als ze wisten wat wij nu weten wellicht anders hadden gehandeld. Niemand beseft wat gebrek aan liefde met een ander kan doen. En als moeder wil je niets liever dan dat je kind geliefd is. Dat je kind voldoende respect voor anderen en voor zichzelf heeft om de moeilijke momenten het hoofd te bieden. Om te praten over juist die dingen die hem verdrietig maken. Om de wereld te zien zoals zij werkelijk is.

Beter niveau?

In deze tijd waarin kinderen opgroeien met onpersoonlijke media, ongecensureerde films en games waarin anderen afslachten een manier is om een volgend, beter niveau te bereiken kunnen we hen niet kwalijk nemen dat er een nieuwe werkelijkheid ontstaat. Wij kunnen onszelf alleen maar meer uitdagen om het contact met onze kinderen open te houden. Om regels op te stellen rondom juist die media en om uit te leggen dat woorden je nog altijd verder helpen dan daden in het geval van verdriet of onmacht. Om te zorgen dat er nooit een drempel is naar eerlijkheid en om te laten weten dat ze altijd, maar dan ook altijd bij ons terecht kunnen.

Zeven moeders zijn hun leven kwijt

U heeft dit niet gewild, daarvan ben ik overtuigd. En als u de tijd kon terug draaien waren er vast momenten die u anders in zou vullen. En dat geldt ook voor de moeders van de zes jongeren die mee zijn gesleurd met de werkelijkheid van uw Elliot. Ook zij hadden momenten anders ingevuld. Zeven kinderen zijn niet meer. Slachtoffers, daders, wie zal het zeggen? Zeven moeders moeten leven met een immens groot gat in hun bestaan. Zeven moeders zijn hun leven kwijt.

Voorbeeld

Ik hoop dat er wereldwijd ogen worden geopend en dat mensen weer leren communiceren. Dat de verschrikkelijke actie van uw zoon ouders weet te bereiken, opdat zij hun kinderen weer weten te bereiken. Zodat zij en wij weer het goede voorbeeld voor onze kinderen zullen zijn. Want een kind dat uit onmacht zijn leeftijdsgenoten en zichzelf van het leven berooft mag nooit het voorbeeld worden.

Met spijtige groet,

Phileine

Lees hier het oorspronkelijk bericht van Famme

Een van de vele filmpjes die Elliot online zetten om zijn ‘onrecht’ te delen en moorddagige acties aan te kondigen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Bewijs van gekte
Sluiten