wpk-admin
wpk-admin Work & Life 7 aug 2018

Beyoncé doet een boekje open over haar spoedkeizersnede

Guess what, Queen B is ook maar gewoon een mens. Ook al lijkt het voor de buitenwereld alsof ze haar hele leven onder controle heeft, niet alles is even rooskleurig achter de schermen. Om moeders die hetzelfde hebben meegemaakt te steunen, vertelt Beyoncé haar verhaal in de Amerikaanse Vogue.

Nog maar net vers in de schappen en nu al is het septembernummer van de Amerikaanse Vogue veelbesproken. Niet alleen omdat Beyoncé voor het eerst in de Vogue-geschiedenis een fotograaf koos die niet blank was (we leven in 2018, nú pas?), ze geeft ook een kijkje in haar normaal zo afgeschermde privéleven. En vooral: hoe haar leven eruit zag na haar spoedkeizersnede van de tweeling.

Traumatisch

Als je zegt ‘Beyoncé’, dan denk je misschien als eerste aan de vrouw die alles wat ze aanraakt kan veranderen in goud. Een fantastische carrière, een man en een bups kinderen. En dan nog ook nog eens dat lijf, dat zangtalent en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Natuurlijk, ze is een zakenvrouw pur sang en weet zichzelf heel goed in de markt te zetten. Maar over haar post partum periode is Beyoncé heel eerlijk: dat ging haar alles behalve makkelijk af.

Na maanden van herstel na haar spoedkeizersnede, vertelt Beyoncé hoe traumatisch dit alles voor haar en haar gezin is geweest. Een herkenbare situatie voor moeders die net als zij ook een spoedkeizersnede moesten ondergaan. En Beyoncé benadrukt in het interview hoe sterk wordt onderschat door welke psychische en emotionele rollercoaster je als vrouw in deze situatie doorheen moet.

Niet realistisch

“Tot op het moment van vandaag zijn mijn armen, schouders, borsten en dijen voller. Ik heb nog een kleine buik en ik heb geen haast om er vanaf te komen. Ik denk dat dit ‘echt’ is.”, vertel Beyoncé. Spoedkeizersnede of ‘gewone’ bevalling, je lichaam accepteren na de bevalling is een issue waar veel moeders vandaag de dag mee worstelen.

Juist omdat het beeld wat je op social media ziet je andere beelden voorschotelt dan de werkelijkheid. Binnen zes weken weer met een sixpack rondhuppelen terwijl je jouw kind de borst geeft klinkt leuk, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Toch streven veel moeders er wel naar. Niet realistisch, vindt Beyoncé.

“Na de geboorte van mijn eerste kind, geloofde ik de dingen die de maatschappij mij zei over hoe mijn lichaam eruit zou moeten zien. Ik legde een druk op mezelf om al het extra babygewicht te verliezen in drie maanden en plande zelfs een kleine tour eromheen, als stok achter de deur dat ik dit zou doen. Het was ‘crazy’. Ik gaf nog steeds borstvoeding toen ik optrad in 2012. Na de tweeling, pakte dit anders aam.”

Leven op zijn kop

Heel anders was het zeker, want maar liefst een half jaar bleef Beyoncé uit de spotlights. Om te herstellen en te zorgen voor Rumi en Sir, de tweeling. Nu wil ze graag dat de wereld de reden weet achter haar tijdelijke afwezigheid.

Genezen na een bevalling is gewoon niet makkelijk, verre van zelfs. En ook al ben je werelds bekendste moeder, zangeres, algehele powervrouw, dat neemt niet weg dat deze lichamelijke en psychische veranderingen je leven op zijn kop zetten.

Zeker als je – net als Beyoncé – een (spoed)keizersnede hebt ondergaan. Misschien dat het daarom des te belangrijker is dat ook en vooral juist Beyoncé zo openhartig haar verhaal vertelt. Zodat we allemaal niet vergeten dat je niet de enige bent. Hoe mooi het perfecte plaatje bij anderen ook lijkt.

Het septembernummer is nu in de boekhandel te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Beyoncé doet een boekje open over haar spoedkeizersnede
Sluiten