Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 3 jan 2019

Bij welke symptomen houd je je kind ziek thuis?

Oei, er heerst weer een flinke griepepidemie in ons kikkerlandje. De niezen vliegen je om de oren. Misschien heeft jouw kind ook wel (beginnende) verkoudheidskwaaltjes. Breng je je kind nu wel of niet naar de dagopvang, kleuterklas of school.

Wanneer je kind deze symptomen vertoont, is het verstandig om hem/haar thuis te houden. En wellicht is het ook niet verkeerd om zelfs een bezoekje aan de huisarts te brengen.

Hoge temperatuur

Het is altijd verstandig om een thermometer bij de hand te hebben. Bij een temperatuur van 37,7 graden Celsius is er sprake van verhoging. Verhoging leidt echter vaak tot koorts (38 graden) en is een teken van infectie. Daarnaast is de kans groot dat je kind andere kindjes aansteekt, omdat de infectie zich in het beginstadium bevindt.  Wanneer de koorts langer dan 2 dagen hoger dan 39,5 °C is, is het verstandig om de huisarts in te schakelen.

Braken of diarree

Niet alleen zijn dit de meest beschamende symptomen van ziek zijn, ook is dit vaak een teken van buikgriep. En laat dat net super besmettelijk zijn. Het kan natuurlijk zo zijn dat je kind iets verkeerds heeft gegeten of zo ziek is dat het bij een keertje braken blijft… Maar neem liever het zekere voor het onzekere en houd je kind thuis om (voor hem/haar) gênante momenten te voorkomen.

Constant hoesten

Een paar hoestbuien hier en daar zijn niet bepaald zorgwekkend. Maar een hoest die continue blijft aanhouden… Alarmbellen! Is de hoest van je kind ongecontroleerd en aanhoudend? Dan is het verstandig om je kind een paar dagen thuis te houden. Vooral als het hoesten gepaard gaat met een zere keel, onregelmatige ademhaling of pijn op de borst.

Heftige pijn

Hoewel de meeste vrouwen onder ons wel tegen een griepje kunnen, ligt dit anders bij kinderen. Kinderlichamen kunnen een stuk minder hebben, waardoor er bij griep ook vaak spierpijn optreedt. Ga alle voor hand liggende symptomen (koorts, verkouden, hoofdpijn en spierpijn) na, om te bepalen of je jouw kind vandaag beter ziek kunt melden of niet.

Tranen

Wanneer je kind huilt van de pijn is er geen twijfel mogelijk; houd je kind lekker thuis tot hij/zij zich beter voelt! Tenzij er sprake is van krokodillentranen dan natuurlijk…

Heb jij gouden tips om griep te bestrijden? Deel ze via het Mamaforum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Bij welke symptomen houd je je kind ziek thuis?
Sluiten