Onderzoek: bijna éénderde van alle moeders voelt zich bekritiseerd in hoe ze haar kind opvoedt

Er is geen opleiding voor, maar het is wel een verdomd ingewikkelde taak: opvoeden. Zo niet het belangrijkste wat je doet. Maar wie bevestigt of je het goed doet? Je hoort eerder de andere kant, de kritiek. Tenminste, dat blijkt uit recent onderzoek. Bijna éénderde van alle moeders voelt zich bekritiseert over de keuzes die ze in de opvoeding maakt. Da’s best een boel.

Tranen in mijn ogen

Afgelopen weekend. Het is een regenachtige dag in de Apenheul, als de tranen in mijn ogen springen. Dat wat een leuke dag had moeten worden met man en kind, pakt anders uit. Mijn peuter zit krijsend midden op het looppad, omdat ze niet mee wil. We moeten nog een heel eind tot de uitgang. In de Apenheul doen ze namelijk niet aan short cuts. Je moet het hele park door kronkelen om bij die uitgang te komen. En we zijn er al drie uur. In de regen. Het voelt alsof ik op een drukke zaterdag in de IKEA zit en er niet meer uitkom. Nooit meer.

Heftige reactie

We zijn met z’n drieën een weekendje weg. De eerste nacht in het vakantiehuisje was een gebroken nacht. Eerst had mijn dochter (3) een droom over ‘boze piraten’ en daarna was ze om 6.00 wakker. Dus zijn we alledrie moe. Buienrader voorspelde wat laffe regen, dus een dagje Apenheul kon best. Maar Buienrader fokte met ons, want het regent de hele dag. En we zijn moe, had ik dat al gezegd? Oh en de buggy, die zijn we ook vergeten. De dochter wil steeds opgetild worden, de apen interesseren haar niet echt en eigenlijk is alles aanleiding voor een heftige reactie. En nu sta ik ook te huilen en voel ik de ogen van andere ouders, die met van die blije meegaande kinderen, op me gericht. Zo’n dag.

Ik app mijn vriendinnen: doe ik iets fout?

De volgende dag is eigenlijk niet veel beter. Mijn dochter is nog steeds moe, totaal niet in haar hum. Terwijl ze toch een goeie nacht heeft gehad. Jengelen, uitdagen en wat ik ook probeer (voorlezen, kleuren, in de tuin spelen): het ontaardt allemaal in een drama. ‘Ik wil niet kleuren, ik wil KLEI!’ We kunnen beter de boel inpakken en naar huis gaan. Iets ondernemen heeft op deze manier geen zin. En dus zitten we een uur later in de auto. Een beetje sip. Ik app mijn vriendinnen: ‘Ons weekendje weg was niet echt geslaagd, alles eindigde in een drama. Soms denk ik: wat doe ik nou fout?’

Zo labiel als wat

Ik weet dat het onzin is, en toch: het flitst op zulke intense dagen wel eens door mijn hoofd. Moet ik mijn dochter anders benaderen? Had ik dit kunnen voorkomen? Eerder schreef ik al over de dingen die ik als moeder van een kind met meer temperament soms naar mijn hoofd krijg. Opmerkingen waaraan ik weer moet denken na zo’n dag Apenheul. Zo van: je moet die kleine gewoon harder aanpakken, dan luistert ze wel. Ik heb meestal lak aan wat anderen zeggen of denken, maar niet op dagen dat ik zo labiel ben als Carrie uit Homeland.

LEES OOK: Heb je een koppig kind? Goed nieuws, wat koppige kids worden rijk en presteren beter

Bekritiseert

Een nieuw onderzoek van University of Michigan’s C.S. Mott Children’s Hospital stelt dat driekwart van de moeders zich wel eens bekritiseert voelt in de keuzes die ze in de opvoeding maakt. En dan vooral door familieleden, zoals hun eigen vaders en moeders. Dat laatste herken ik niet zo, al zie ik ze er soms het hunne ervan denken hoor. Best gek toch? Want we zijn inmiddels jaren verder en de manier waarop we kinderen opvoeden heeft zich ontwikkeld. Natuurlijk doen we het niet meer (precies) hetzelfde als onze ouders.

Die eeuwige kritiek kan elke moeder gestolen worden

Dit Amerikaanse onderzoek nam 475 moeders met kinderen onder de vijf jaar onder de loep. 61% van de moeders ontving kritiek over de opvoeding van hun partner, schoonouders of eigen ouders. Bijna alle vrouwen vonden dat moeders veel en vaak onbruikbare adviezen van anderen krijgen. De helft stelt zelfs: moeders krijgen teveel wijzende vingers (over het in toom houden van je kind, eet- en slaapgedrag) en te weinig credits. Toch maakt het hen niet onzeker. 67% voelt zich juist nog meer gesterkt in de keuzes die ze zélf maken.

Meer wil je niet horen

Verrassend genoeg kregen de moeders van het onderzoek minder kritiek van hun vrienden en andere moeders uit hun omgeving. Dus die blikken die ik kreeg in de Apenheul, zaten die misschien gewoon in mijn hoofd? Mijn vriendinnen appten in elk geval meteen terug op de vraag of ik misschien iets fout deed: ‘Nee, je doet niks fout.’ En: ‘Neeeee, zeker niet! Ik had laatst precies zo’n dag.’ Soms is dat alles wat je gewoon even wilt horen. De bevestiging dat je het goed doet, ook al doe je soms maar wat. Kritiek van al die ouders die het beter weten en die denken: joh, vroeger deden we dat heel anders, kan elke moeder gestolen worden.

LEES OOK: deze levenslessen willen 40’ers aan 30’ers meegeven

Mott Poll

Reageer op artikel:
Onderzoek: bijna éénderde van alle moeders voelt zich bekritiseerd in hoe ze haar kind opvoedt
Sluiten