Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 23 april 2015

Bijzonder: Baby Teddy werd na twee uur al orgaandonor

Baby Teddy Houlston leefde helaas maar 100 minuten, toch heeft hij de wereld een klein beetje mooier gemaakt door het leven van een ander te redden. ‘Hij leefde en stierf als een held.’

Een jaar na de bevalling komen de ouders van Teddy en zijn tweelingbroertje Noah naar buiten met het verhaal in The Daily Mirror.

‘Hij leefde en stierf als een held. Het is onmogelijk uit te leggen hoe trots we op hem zijn’, vader Mike

Na twaalf weken zwangerschap kreeg Jess van haar artsen te horen dat een van de tweeling ernstig ziek was. De hersenen en schedel van het kleine jongetje ontwikkelden zich niet. Het was zo ernstig, dat Teddy hooguit twee dagen zou leven na de geboorte. Die diagnose kwam bij de ouders aan als een mokerslag. Terwijl ze tijdens de zwangerschap probeerden vrede te krijgen met dit hartverscheurende feit, onderzocht het stel of Teddy op een of andere manier orgaandonor kon worden.

Het kon en direct na de geboorte volgde een baanbrekende operatie. In het universitaire ziekenhuis van Cardiff, Wales werden de nieren van het jongetje verwijderd. Een paar uur later werden Teddy’s nieren gedoneerd aan een volwassen man in Leeds. Dit kon, omdat nieren na 37 weken zwangerschap al volledig functioneren. Met succes, want een jaar later maakt de man het erg goed.

Dankzij de inzet van zijn ouders is Teddy de jongste orgaandonor ooit in het Verenigd Koninkrijk. Ook paste de Nationale Gezondheidsdienst het beleid aan, waardoor het makkelijker is geworden om overleden baby’s orgaandonor te laten zijn. In het VK staan 7000 mensen op de wachtlijst voor een orgaan. Dagelijks sterven er daar drie mensen, omdat ze niet op tijd geholpen konden worden. In Nederland wachten momenteel zo’n 1000 mensen op een orgaan of weefsel.

Jess: ‘We hopen dat Teddy’s verhaal andere families die een kind verliezen zal inspireren. Weten dat een deel van degene die je lief hebt doorleeft in iemand anders, is heel geruststellend.’

Ontroerend: meisje ontmoet de orgaandonor die haar heeft gered >

Reageer op artikel:
Bijzonder: Baby Teddy werd na twee uur al orgaandonor
Sluiten