Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 19 sep 2017

Geef je je kind een bijzondere naam? Grote kans dat opa en oma ‘m niet leuk vinden

Bijzonder, je kind een naam geven die amper voorkomt.Helemaal aan jullie twee. Alleen heb je dikke kans dat opa en oma niet heel blij zijn met de nieuwe naam van hun kleinkind. Tenminste, dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Bijzonder? Nee, dankje

Baylynne, Gelyviana, Hui en Lothes zijn voorbeelden van meisjesnamen die vorig jaar maar één keer gegeven zijn aan kinderen in ons land. Wat betreft de jongensnamen zijn Boov, Duux, Hyder en My-son bijzondere exemplaren uit diezelfde categorie. Leuk en aardig allemaal, zo’n unieke naam, maar uit een onderzoek naar babynamen – door Mumsnet en Gransnet – is gebleken dat ruim eenvijfde van de onderzochte opa’s en oma’s (2.000 in totaal), niet zit te wachten op een kleinkind met een bijzondere voornaam. Is dat effe jammer.

De main reason waarom grootouders het niet eens zijn met kindernamen is een voor de hand liggende, namelijk dat ze de namen simpelweg te vreemd vinden. 28 procent gaf dit als reden op. Reden nummer twee (20 procent van de ondervraagden) was dat de opa’s en oma’s de naam zelf niet zouden uitkiezen als het hun eigen kind zou zijn.

LEES OOK: 9 x kindernamen die (mogelijk) zijn weggelopen uit een film

Familienaam

Andere redenen waarom de grootouders uit het onderzoek het niet eens zijn met gegeven namen, is dat de naam ‘te bedacht’ of te uitgesproken zou zijn (15 procent). Een andere 11 procent vindt dat de naam van hun kleinkind te ouderwets is, of gelooft dat het kind er later last van zal ondervinden (10 procent). Over ouderwets gesproken, nóg 10 procent van de ondervraagde grootouders vindt het jammer dat een bijzondere naam verkozen wordt boven een naam die al generaties meegaat in de familie.

Of verse ouders zich iets van de mening van hun vader en moeder aantrekken? Nope. Zeker 38 procent van de ondervraagde ouders zegt dat het niet de zaak is van opa en oma om zich met een babynaam te bemoeien.

Lap je de mening van je vader en moeder ook lekker aan je laars? Dan hebben we een lijst meisjesnamen (A-M)/(N-Z) die vorig jaar maar één keer gegeven zijn. Verwacht je een jongen, dan kun je hier (A-M) en hier (N-Z) je hart ophalen. Speel je liever op safe, dan vind je hier een lijst met meisjesnamen die in de 90’s mateloos populair waren, en hier dezelfde lijst maar dan voor jongensnamen.

Huffington Post

Reageer op artikel:
Geef je je kind een bijzondere naam? Grote kans dat opa en oma ‘m niet leuk vinden
Sluiten