Redactie
Redactie Kids 26 nov 2017

Billenkoek aan je kind uitdelen werkt alleen maar averechts

Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit voor iemand als een verrassing komt, maar we vertellen het toch nog maar een keer: een kind slaan heeft op geen enkele manier een positief effect. Integendeel, onderzoek bewijst dat kinderen die af en toe billenkoek krijgen, op den duur meer gedragsproblemen vertonen.

Billenkoek is niet bon ton

Anno nu is het allesbehalve bon ton om toe te geven dat je je kind af en toe een tik geeft. Of dat nou op vingers, bips of een arm is, maakt feitelijk weinig uit. Pak ‘m beet twintig jaar terug was je kind af en toe een tik, vriendelijker ook wel billenkoek genoemd, een stuk ‘gewoner’ dan nu. Althans, ik heb in mijn jonge jaren af en toe wel eens zo’n niet-smakelijke koek gekregen, en navraag leert dat dit vriendinnen niet vreemd in de oren klinkt. Als je dat in deze tijd op het schoolplein verkondigt bij je eigen kinderen ook af en toe te doen, word je raar aangekeken. Maar ja, een jaar of vijftig geleden werden er in diezelfde school nog tere kinderhandjes toegetakeld met linealen, dus zo zie je maar: de tijdgeest is op dat gebied behoorlijk veranderd.

Corrigerende tik

Dat is goed, vinden we over het algemeen allemaal. Met enige ruimte voor hier en daar een zogeheten corrigerende tik, wellicht. Ook al heeft het onderzoek waar dit artikel over gaat het over ‘spanking’ (wat letterlijk ‘slaan’ betekent), toch gaan we er ervan uit dat het niet gaat om consequente mishandeling, maar om die sporadische tik die je je kind uitdeelt. Een tik uit pure machteloosheid, waar je zelf eigenlijk ook heel erg van schrok, maar die toch – letterlijk en figuurlijk – uit je vingers glipt.

Per ongeluk

Zonder iemand te veroordelen, laat dit onderzoek zien dat je uit alle macht ook die ‘per ongelukkige’ billenkoek zou moeten proberen te voorkomen. Want uit het experiment – waar meer dan 12.000 kinderen aan meededen – bleek dat kinderen die rond hun vijfde af en toe een tik van papa of mama kregen, op latere leeftijd (6-8) juist meer gedragsproblemen vertoont.

Vernieuwende onderzoeksmethode

Hoe hebben ze dat onderzocht? Interessante vraag, want dat is nog niet zo makkelijk. Zowel omdat mensen niet graag toegeven dat ze hun kind af en toe slaan, en omdat ouders die hun kinderen liever niet slaan, dat niet ineens gaan doen ‘omdat ze meedoen aan een experiment’. Zonder een wetenschappelijke verhandeling op te hangen, gaat het juist om de wijze van onderzoeken (‘statistische geneigdheid’) die in dit experiment vernieuwend is.

De moraal van het verhaal is dat er nu duidelijk een scheiding was tussen twee groepen – vijfjarige jongens en meisjes die wel af en toe billenkoek kregen versus vijfjarige jongens en meisjes die dat nooit kregen, en verder waren andere omstandigheden gelijk – en dat het verschil in gedragsproblemen dat zij later vertoonden, relatief zonder twijfel kon worden toebedeeld aan de corrigerende tikjes die zij eerder kregen.

De moraal van het verhaal

Kortom: billenkoek, een corrigerende tik, een opvoedkundig bedoeld pak rammel: niet onvergeeflijk en zeker niet onoverkomelijk, zolang je maar niet denkt dat het iets positiefs uithaalt. Sterker nog: als het iets doet, is het je kind alleen maar agressiever maken.

Lees ook: Dit is waarom kinderen slaan, schoppen en duwen.

Science Daily

Reageer op artikel:
Billenkoek aan je kind uitdelen werkt alleen maar averechts
Sluiten