Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Zwanger worden 12 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Wens om zwanger te worden? De Billings ovulatiemethode van stap tot stap uitgelegd

Wie zwanger wil worden kan natuurlijk op goed geluk aan het vrijen slaan. Maar misschien heb jij geen zin om maar af te wachten wanneer er ‘per ongeluk’ raak geschoten wordt. De Billings ovulatiemethode kan hierin uitkomst bieden.

Het kan ook zo zijn dat het je te lang duurt en dat je wil kijken of je – door iets gerichter seks te hebben – de kansen iets kan vergroten. Eén manier om te zien of je in je vruchtbare periode zit, is de zogenoemde Billings ovulatiemethode, waarbij je jouw vaginale afscheiding nauwlettend in het oog houdt.

Billings ovulatiemethode: het stappenplan

Stap 1: Zo werkt je eisprong

Om de Billings ovulatiemethode goed toe te passen, zul je je ovulatie goed moeten begrijpen. In principe ovuleer je maar op één bepaalde dag in je cyclus. Dit is het allerbelangrijkste moment van de cyclus, want op die ene dag kunnen één of meer eitjes vrijkomen voor bevruchting. De vrijgekomen eicellen leven niet langer dan 24 uur.

Stap 2: Herken je eisprong

Wanneer de eisprong nadert, hebben sommige vrouwen buikpijn, vaak op een duidelijk aanwijsbare plek, links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Het is het gevolg van de spanning in de eierstok, en gaat aan de eisprong vooraf. Als je vrijt zodra de ovulatiepijn optreedt, ben je net op tijd. De dag van de eisprong is de eicel vruchtbaar.

Stap 3: Houd je afscheiding in de gaten

Cyclus week 1

De eerste week van je cyclus beslaat de dagen van de menstruatie en vlak daarna. In deze week zit de baarmoedermond potdicht. Het baarmoederhalsslijm is dik, zuur, troebel en taai, en daardoor moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Het slijm sluit de baarmoeder af.

Cyclus week 2

Drie à vier dagen voor je ovulatie tot één à twee dagen na je ovulatie wordt in de baarmoederhals tamelijk veel rekbaar slijm afgescheiden. De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het vaginale slijm is helder van kleur, elastisch, vloeibaarder. Het ziet er een beetje uit als rauw eiwit. Dit slijm is zeer gunstig voor de zaadcellen; het helpt ze om naar boven te klimmen, richting de baarmoeder. Als je dus in deze periode vrijt (3 tot 4 dagen), vergroot je je kans op zwangerschap.

Belangrijk! De PIEK: Op het moment van de grootste vruchtbaarheid geeft het slijm een duidelijk glibberig gevoel. De laatste dag van dit gevoel wordt aangegeven als de PIEK. Dit punt ligt zeer dicht bij het tijdstip van de eisprong. Als je er echt op gaat letten, zul je zien dat er in deze dagen wat glibberig slijm aan het wc-papier blijft zitten. De dag dat het baarmoederhalsslijm het meest overvloedig, draderig en dun is, valt meestal een dag voor de eisprong.

Cyclus week 3 en 4

In week drie en vier van je cyclus, vanaf ongeveer vier dagen na de eisprong is je afscheiding ‘droog’ of wit korrelig en ben je ‘niet’ – of in ieder geval minder – vruchtbaar. De tijdsduur tussen de PIEK van het slijm en het begin van de volgende menstruatie is ongeveer twee weken. Vlak voor de menstruatie kan het slijm nat worden.

Andere ovulatiemethodes proberen? Lees hier over de temperatuurmethode.

Billings Ovulatiemethode: het schema

Om goed bij te houden waar je precies zit in je cylcus is het handig om het Billings Ovulatiemethode schema erbij te houden. Hier staat ook precies uitgelegd wanneer je PIEK is en wanneer je vruchtbare periode weer voorbij is. Uitleg van het schema vind je hieronder.

Onvruchtbaar basispatroon (OBP)

A:

Een gewaarwording of gevoel van droogheid rond je schaamlippen. Het aantal van deze dagen kan per cyclus variëren. Het kunnen er veel zijn in een lange cyclus maar ook weinig of geen in een korte cyclus (OBP).

Aa:

Voortdurende niet veranderende afscheiding (OBP).

Vruchtbare fase

B:

Het einde van het droge gevoel betekent dat de slijmafscheiding is begonnen. Wanneer op de menstruatie geen droge dagen volgen, is het slijmverlies al begonnen. Verandering van een aanhoudend onveranderende afscheiding (OBP) naar “iets anders” geeft mogelijke vruchtbaarheid aan.

C:

De ontwikkeling van slijm (geen vast aantal dagen). Het slijm verlengt de levensduur van de zaadcellen. Bevruchting kan plaatsvinden bij elk genitaal contact op dagen met slijm, voorafgaande aan de eisprong en tot drie dagen na de PIEK.

D:

Op het moment van de grootste vruchtbaarheid geeft het slijm een duidelijk glibberig gevoel. De laatste dag van dit gevoel wordt aangegeven als de PIEK. Dit punt ligt zeer dicht bij het tijdstip van de eisprong. Heldere slierten slijm kunnen één of twee dagen voor de PIEK worden gezien, maar ze verdwijnen en laten een glibberig gevoel achter. De schede uitgang is gezwollen.

E:

Er is geen natheid of glibberigheid na de PIEK. Op de dag volgend op de PIEK wordt het slijm vlokkig en kleverig of het verdwijnt helemaal en laat aan de schede uitgang een droog gevoel na. De dagen 2 en 3 zullen ook een vlokkig en kleverig slijm geven, of ze zijn droog. Elk genitaal contact gedurende deze drie dagen na de PIEK kan leiden tot zwangerschap.

Onvruchtbaar

F:

De tijdsduur tussen de PIEK van het slijm en het begin van de volgende menstruatie is ongeveer twee weken. Onvruchtbaarheid begint weer vanaf de vierde dag na de PIEK. Wanneer vanaf dit moment enig slijm te zien is, zal dit gewoonlijk kleverig zijn en ondoorzichtig. De eicel is dood. Vlak voor de menstruatie kan het slijm nat worden.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme