Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Relatie 22 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Bindingsangst: niet alleen mannen kunnen er last van hebben

Wanneer het woordje bindingsangst valt, denkt menig vrouw al meteen aan mannen. Maar vergis je niet, er zijn genoeg vrouwen die het moeilijk vinden om zich te binden aan iemand. Bindingsangst komt voornamelijk voort uit slechte ervaringen, zoals bedrog of mishandeling en kan dus iedereen overkomen.

Houd jij de boot af zodra je vlam het heeft over zijn ouders ontmoeten, samenwonen, kinderen of trouwen? Het kan natuurlijk zo zijn dat je je lover niet leuk genoeg vindt of nog niet toe bent aan zo’n grote stap. Maar als – bijna – al je relaties op de klippen lopen zodra het serieus dreigt te worden, zou je wel ‘s last van bindingsangst kunnen hebben.

Scharrelen is helemaal jouw ding

In het begin van iedere relatie bevind je je op een roze wolk. De geheimzinnigheid, de spanning, de nieuwsgierigheid; je vindt het heerlijk. Tot het de serieuze kant op begint te gaan. Die sleur is helemaal niets voor jou. Je weet je dan ook niet hoe je je moet gedragen als je vlam vraagt of je ooit zou willen samenwonen. Gelukkig komt het niet vaak voor dat mannen jou dit soort vragen stellen. Je bent een magneet voor emotioneel onbereikbaar testosteron. Kortstondige relaties? Yes please! Je hebt nog een heel leven voor je om je te binden aan één persoon.

via GIPHY

Je hebt een eindeloze lijst met eisen

Iedere vrouw heeft stiekem wel een lijstje met eisen waaraan haar ultieme droomman aan voldoet. Romantisch zijn, een goed lichaam hebben, gitaar kunnen spelen, zijn gevoelens kunnen uiten én zakelijk zijn. Tja, we dromen misschien wel over die ene prins op ‘t witte paard, maar helaas komen dit soort situaties alleen voor op ‘t witte doek. De perfecte man bestaat niet, dus wees niet zo kritisch. Geef toe; jij bent ook niet perfect toch? Het mooie aan de liefde is dat je zelfs van iemands imperfecties leert houden. Schrap die lange lijst en kijk over minpuntjes heen. Anders vind je jouw Prince Charming nooit!

via GIPHY

Je bent een enorme twijfelkont

Je bent jouw Harry tegen ‘t lijf gelopen. Hij biedt je een plekje in zijn hart én kasteel. Hoewel hij jouw alle zekerheid biedt, kun je hem dit niet teruggeven. Het is niet zo dat je niet van hem houdt, maar je wil niet dat hij jouw toekomstplannen in de weg zit. Jij wil jezelf naar de top werken, de wereld afreizen of het milieu redden. En je bent bang dat hij jouw plannen in de war schopt. Is hij wel de ware? Kan hij je wel gelukkig maken? Je loopt met zoveel vragen rond, waardoor je niet zeker bent over je besluit. Daarom stoot je jouw prins van je af en trekt hem net zo hard weer aan. Dit maakt niet alleen jou, maar ook hem onzeker over jullie relatie en toekomst. Waardoor de kans groot is dat jullie liefdesverhaal snel tot een einde komt.

via GIPHY

Je hebt belangrijkere zaken aan je hoofd

In een relatie is het geven en nemen. Het is niet zo dat je hier niet toe in staat bent, maar je wordt veel gelukkiger als je de volledige focus op jezelf richt. Je vindt dan ook dat je lover veel te veel van je tijd vraagt. Tja, jij kan er niets aan doen dat je drie avonden in de week sport, op donderdagavond een kookworkshop volgt en iedere zondagmiddag bij je ouders op visite gaat. Je vindt het echt wel leuk om met hem af te spreken, maar alleen als dit iets voor jou oplevert. Je hebt geen zin om je tijd te verspillen én je hebt nu eenmaal belangrijkere prioriteiten.

via GIPHY

Jouw lover(s) komt nooit op nummer één

Iedereen kent ze wel; vriendinnen die van de aardbodem verdwijnen zodra er een man in ‘t spel is. Jij begrijpt hier echt he-le-maal niets van. Lovers komen én gaan, maar echte vrienden zijn voor eeuwig. Ten slotte waren zij eerder in je leven dan hij. Daarom zet jij je vrienden altijd op de eerste plek. Stel je beste vriendin én je vlam vieren hun verjaardag op dezelfde dag, dan is het niet meer dan logisch dat jij die avond naast je bestie staat (duh!).

via GIPHY

Herkenbaar?

Deze tekenen van bindingsangst hoef je natuurlijk niet allemaal te herkennen. Bindingsangst ontstaat in de meeste gevallen, omdat je gekwetst bent door een ex geliefde. Om jezelf tegen nog meer pijn te beschermen, is het vrij logisch dat je een stalen muur om jezelf hebt gebouwd. De kern van bindingsangst is dat je jouw eigen geluk op nummer één zet, zodat niemand jou van je stuk kan slaan. Hier is niets mis mee, maar als je niemand toelaat zul je nooit (meer) echte liefde ervaren. Je kunt niet alle mannen over één kam scheren, dus stel jezelf open voor de liefde. Wie weet kan iemand jouw muren doorbreken! Ligt het probleem echt heel diep, dan is het verstandig om een professioneel in te schakelen. Hij/zij kan je helpen om je (angsten uit het) verleden niet mee te nemen in de toekomst.

via GIPHY

Meer lezen over relatieperikelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Bindingsangst: niet alleen mannen kunnen er last van hebben
Sluiten