Eva Dusch
Eva Dusch Work & Life 22 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Binge-reading is hotter dan binge-watchen en dit is waarom

Zeg je Netflix, dan zeg je binge-watching. Een Amerikaanse term die haar plekje heeft weten te bemachtigen in ons moderne woordenboek en niets meer betekent dan in één ruk een hele televisieserie verslinden. Soms wel seizoen lang. En dat brengt ons op de volgende trend: binge-reading.

Lezen is passé. Saai. Iets voor stoffige types of extreme introverten. Onze spanningsboog kan nog net één bladzijde afronden. En waarom nog lezen als je een heel weekend kan doorbrengen met politicus Kevin Spacey of de cast van The Killing? Yeah yeah, allemaal argumenten die acuut van tafel worden geveegd door de groeiende groep die aan binge-reading doet. Marleen Hoogendoorn is ook zo iemand. ‘Ik had eerlijk gezegd nog nooit van de term gehoord, maar het klopt wel. Vooral in de zomer kan ik dag en nacht doorlezen, vooral als ik een nieuwe serie heb ontdekt. Vorig jaar had ik binnen twee weken tien boeken uitgelezen. Dat was wel erg extreem hoor. Het zorgt soms zelfs voor het nodige slaapgebrek.’

Binge-reading door jonge vrouwen

Uit onderzoek van marketingbureau MeMo2 blijkt dat vooral jonge vrouwen tussen de 15 en 35 jaar hevige bingereaders zijn. Ze verslinden niet alleen boekenserie aan boekenserie, ze kunnen er online ook uren over praten met elkaar. Marleen: ‘Online is er een hele grote community aan boekliefhebbers. Bijvoorbeeld op Goodreads, een sociaal medium voor boekliefhebbers. Daar kun je jezelf motiveren door leesdoelen te zetten. En dat helpt me nu heel goed. Ik heb dit jaar als doel om 60 boeken te lezen en de teller staat nu al op 35.’ Ook op social media gaat het helemaal los, zo delen lezers hun favoriete leestips en nieuwtjes via Twitter en ‘Bookstagram‘. Zo voorspelt Marleen dat de Italiaanse schrijver Elena Ferrante voor het grootste aandeel in binge-readen zorgt.

24 uur lezen

Zo heftig als de fans zijn van series als Game of Thrones, in de boekenwereld gaat het er hetzelfde aan toe. Al pratend steken de fans elkaar aan om aan de volgende serie boeken te beginnen. Het wordt ook wel het ‘nieuwe lezen’ genoemd en het blijkt voor velen het perfecte sociale cement te zijn. Hele groepen komen bij elkaar om hun favoriete karakters, verhalen en plotwendingen te bespreken. Marleen: ‘Soms gaat het best ver. Zo zijn er zogenoemde ‘readathons‘ (leesmarathons) waarin je binnen 24 uur zo veel mogelijk moet lezen. Of er zijn online opdrachten die je kunt doen.’

Het bingereaden is best opvallend, aangezien blijkt dat we steeds minder van onze spaarzame tijd besteden aan lezen. Met de komst van het internet zijn we in een nieuwe fase beland waarin Netflix het vrijetijds lezen steeds meer vervangt. Toch is er wel een duidelijke link te leggen tussen het bingen van boeken en tv-series. Want vooral beroemde boekenseries als Twilight, The Hunger Games en Divergent doen het momenteel enorm goed. Wanneer mensen de films zien, willen ze ook graag de boeken lezen. En wanneer ze eenmaal in het verhaal zitten is er vaak geen weg meer terug. Klinkt bekend toch?

Ben jij stiekem ook een bingereader? Praat mee op Facebook!

Jawohl! Deze 7 boeken wil je nu op je nachtkastje hebben liggen>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Binge-reading is hotter dan binge-watchen en dit is waarom
Sluiten