Bingewatchen: Zó weinig afleveringen zijn er nodig om jou verslaafd te maken

Het wereldrecord van series bingewatchen staat momenteel op 94 uur. En we begrijpen dat maar al te goed! House of Cards, Breaking Bad, Game of Thrones, Suits: jouw favoriete series houden jou uren in hun greep met spannende verhaallijnen, geweldige special effects en goede acteurs. De psychologie verklaart waarom je verslaafd bent.

Als de kinderen op bed liggen weet je niet hoe gauw je de tv (of computer) moet aanzetten om vervolgens uren aan de buis gekluisterd te zitten als fervent servieverslinder.

Dé aflevering

Als je dacht dat je zelf de regie in handen hebt wat betreft jouw bingewatch-gedrag, dan heb je het mis. Na een onderzoek van Netflix werd de hook episode in het leven geroepen. Dit is dé aflevering waarmee je als kijker wordt binnengehaald. Bij House of Cards is dat al bij aflevering drie, bij Mad Men aflevering zes en bij Breaking Bad is het al bij aflevering twee. 70 % van Netflix-respondenten heeft meteen het hele eerste seizoen uitgekeken na het zien van de hook episode.

Bron: Giphy

Volgens psychologen

Voor een recent onderzoek van Journal of Health Psychology kreeg een groep vrijwilligers vragen over hoeveel tijd ze spenderen aan series kijken, of ze soms spijt hebben van hun lange kijksessies en hoe vaak het marathonkijken ervoor zorgt dat ze hun oorspronkelijk gemaakte plannen afzeggen.

Wat blijkt? Je gaat eerder bingewatchen wanneer het kijken van een serie als een automatisch proces voelt. Dus als bijvoorbeeld de volgende aflevering meteen afspeelt. Dit is een belangrijke ontdekking volgens de onderzoekers, omdat dit kan helpen bij het bedenken van technieken om het marathonkijken van series te matigen.

Uiteindelijk valt onze verslaving wel mee, want uit hetzelfde onderzoek blijkt dat we geplande activiteiten of afspraken er niet voor afzeggen. In dit geval verplaatsen we de marathonkijksessie gerust naar een ander tijdstip. We laten onze favoriete series ook soms liggen door de gedachte dat we achteraf misschien spijt zullen hebben dat we zoveel tijd ‘verspild’ hebben aan voor de buis hangen.

Om te gieren dit: kinderen spelen Emmy-award series na! Ben je totaal geen bingewatcher? Dan komen deze 11 situaties je vast bekend voor!

Reageer op artikel:
Bingewatchen: Zó weinig afleveringen zijn er nodig om jou verslaafd te maken
Sluiten