Onderzoek: dit is waarom je door je biologische klok kunt aankomen

Je biologische klok heeft meer invloed op je lichaam dan je misschien denkt. En dan vooral wanneer je eet, en wanneer niet. Sommige experts beweren dat je na achten ‘s avonds beter niks meer kunt eten omdat je dan aan zou komen, terwijl anderen weer zeggen dat dit helemaal aan het betreffende lichaam ligt. Aan die biologische klok, dus.

Gewichtstoename

Er is maar weinig onderzoek gedaan naar wat onze slaappatronen voor invloed hebben op ons gewicht. Tot nu, want onderzoekers van het Brigham & Women’s Hospital in Boston, Massachusetts hebben nu onderzocht wat voor de tijden waarop je naar bed gaat, opstaat en eet voor invloed hebben op je gewicht en eventuele gewichtstoename.

Het onderzoek

Het onderzoek is gedaan onder 110 volwassen mannen en vrouwen tussen de 18 en 22 jaar oud. Tijdens het onderzoek werd het 24-uurs slaapritme van de deelnemers geanalyseerd, maar werd ook de voedingsinname in kaart gebracht. De deelnemers moesten gewoon hun normale routine volgen en dit zelf voor een week lang via een app hun dagschema bijhouden. De maten van hun lichaam en de tijden waarop de deelnemers melatonine (slaaphormoon, red.) begonnen aan te maken, werd onderzocht in een lab.

LEES OOK: Je streefgewicht behalen? Leg de lat hoog!

Wat ondervonden de wetenschappers?

Uit de resultaten bleek dat de deelnemers met het hoogste vetpercentage het meeste aten als hun melatoninelevel het hoogst was, dus wanneer ze zich moe voelen. Dit betekent dat ons metabolisme zwaar samenhangt met onze eigen biologische klok en dat we niet allemaal baat hebben bij het na achten niet meer eten.

Timing is alles

Daarnaast maakt het volgens hoofdonderzoeker Andrew McHill ook niet uit wat je precies eet. ‘Uit de resultaten blijkt dat het niet uitmaakt wat je precies voor voedsel eet, maar vooral wanneer. De timing wanneer je eet hangt meer af van je eigen biologische ritme dan van een vaste tijd op de dag, zoals bijvoorbeeld na acht uur ‘s avonds.’ Hij is zich ervan bewust dat de personen die deelnamen aan het onderzoek niet in kunnen staan voor de hele wereldpopulatie, maar dat ze zeker wel kunnen weergeven dat je biologische klok meer met gewichtstoename te maken heeft dan je in eerste instantie misschien zou denken.

Het ligt dus niet aan jou: waarom het nu moeilijker is om gewicht te verliezen dan in welke andere tijd dan ook

Journal of clinical nutrition

Reageer op artikel:
Onderzoek: dit is waarom je door je biologische klok kunt aankomen
Sluiten