Bizar! Door dit in je wijn te doen, smaakt-ie lekkerder

Wijn is van zichzelf al een genot, maar dat kan dus nóg lekkerder. Wijnexperts zijn er namelijk achter dat als je een snufje zout in je vino gooit, de smaak er flink op vooruit gaat. Al kunnen wij ons daar vrij weinig bij voorstellen.

Als de eerste slok je gezicht doet samenknijpen, betekent dat vaak dat de wijn die je drinkt ‘uit balans’ is. Bij de balans in een wijn gaat het om het ideale samenspel tussen de zuren, eventuele zoetheid, rijpheid van het fruit, tannines, houtgebruik en de aroma’s die erin zitten. In een goede wijn zijn die elementen dus in balans. Bij een wijn die uit balans is, overheerst een van die elementen.

LEES OOK: Stop de persen: op deze wijninnovatie wachten we al jaren

Een snufje doet wonderen

Tot zover het lesje over wijn, we hadden het over zout(!). Een snufje kan er volgens Nathan Myhrvold voor zorgen dat de wijn weer perfect in balans gebracht kan worden. Niet dat Nathan nu een gerenommeerd wijnexpert is (hij werkte voor Microsoft, maar dat ter zijde), maar hij kwam erachter op een feestje. Daar zat hij tijdens een chique diner naast Gina Gallo, van E. & J. Gallo Winery, en zij wenste haar glaasje Cabernet iets minder fruitig. En dat is waar Nathan to the rescue kwam met een snufje zout.

Toen Mevrouw Gallo ineens wel tevreden was met de wijn, proefde Nathan hem zelf ook even. De twee vonden dat de wijn door het zout in zijn algemeenheid er flink op vooruit was gegaan, en in no-time deed de hele tafel water, eh, zout bij de wijn. Schijnt ook goed te werken als je wijn iets aan de overrijpe kant is. Wij weten wat ons te doen staat, dit weekend.

Handig! Zo is je fles wijn binnen een paar minuten ijskoud

Independent.co.uk

Reageer op artikel:
Bizar! Door dit in je wijn te doen, smaakt-ie lekkerder
Sluiten