Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 19 aug 2016

Bizar onderzoek: menstruatiepijn net zo erg als pijn bij een hartaanval

Uit zeer recent onderzoek is gebleken dat menstruatiepijn net zo pijnlijk kan zijn als een hartaanval. Onderzoeker John Guillebaud verbaast zich ernstig over het gebrek aan goed onderzoek. En de reden daarvoor is tamelijk bizar.

Een hartaanval. In je buik, dus. Pretty shocking, als je het ons vraagt. Dokter Guillebaud vindt het vreemd dat er weinig research naar het fenomeen is gedaan (wij ook), en wil daar graag verandering in brengen: ‘Het heeft nooit de aandacht gekregen dat het verdient. Ik vind dat hier iets aan gedaan moet worden, zoals elke andere belangrijke zaak in de medische wereld.’

Mannen weten niet hoe het voelt

Dr. Imogen Shaw, gespecialiseerd in het welzijn van vrouwen, is blij met de uitspraak van Guillebaud. ‘Er is inderdaad te weinig onderzoek naar gedaan.’ Volgens haar heeft dat ermee te maken dat mannen de vreselijke pijn niet kunnen voelen. ‘Als dat wel zo was geweest, vrees ik dat er al meer onderzoek naar was gedaan.’

‘Heilig’ gevoel

Ondanks dat het fenomeen menstruatie een flinke geschiedenis vol taboes kent, is de pijn altijd maar voor lief genomen. Het wordt vaak gezien als iets dat erbij hoort, en sommige mensen zien het zelfs als een ‘heilig’ gevoel dat je zou moeten omarmen, net als de pijn die je voelt bij weëen. De meningen zijn er nogal over verdeeld en het levert soms verwarring op. Toch worden heel wat vrouwen ‘weggestuurd’ met een paracetamolletje-advies. Elke maand weer.

Vrouwen overdrijven

En het is niet alleen de menstruatiepijn die minder ‘serieus’ genomen wordt door doktoren, ander onderzoek heeft uitgewezen dat pijn bij vrouwen over het algeméén minder serieus wordt genomen in de medische wereld. Als mannen buikklachten hebben wordt er gemiddeld 49 minuten gewacht met een behandeling, bij vrouwen met precies dezelfde klachten wachten doktoren maar liefst 65 minuten. Dit omdat vrouwen niet zelden worden beschouwd als ‘drama queens‘.

Hoewel er inmiddels voor de meeste vrouwen geen taboe meer rust op menstruatie, toch laat de medische wereld nog veel te wensen over. Maar goed, als het aan dokter Guillebaud ligt, komt daar dus snel verandering in. Hopelijk. Alsjeblieft.

Ja, mannen. Zo voelt dat dus: vader ondergaat weëen als cadeau voor Moederdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Bizar onderzoek: menstruatiepijn net zo erg als pijn bij een hartaanval
Sluiten