wpk-admin
wpk-admin Algemeen 28 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Blaasontsteking bij je kind: voorkomen, herkennen en verhelpen

Moet je kind vaak plassen of heeft hij pijn bij het plassen of in de onderbuik? Dan is de kans groot dat je kind last heeft van een blaasontsteking. Vervelend, maar gelukkig wel goed te verhelpen.

Blaasontsteking is een veelvoorkomende kwaal bij zowel volwassenen als kinderen. Goed dus om te weten wat een blaasontsteking precies inhoudt en hoe je het kunt voorkomen of verhelpen.

Wat is een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas ontstoken. Een blaasontsteking is niet besmettelijk, maar kan af en toe terugkomen. In een ernstig geval kan een ontsteking van de blaas overgaan in een nierbekkenontsteking.

Hoe ontstaat een blaasontsteking?

Een ontsteking in de blaas wordt – zoals de meeste ontstekingen – veroorzaakt door bacteriën. In de meeste gevallen gaat het om een bacteriesoort die bij iedereen vooral in de darm leeft, maar ook rond de plasbuis voorkomt. Vaak gaat het om de E-coli bacterie, die via de plasbuis de blaas binnenkomt. De bacteriën hechten zich hier aan de blaaswand, die vervolgens gaat ontsteken.

Meisjes hebben vaker last van een blaasontsteking dan jongens, omdat zij een kortere plasbuis hebben. Daarnaast komt een ontsteking van de blaas waarschijnlijk vaak voor mij kinderen die niet goed kunnen uitplassen, of door verstopping.

Ook kan een blaasontsteking ontstaan als kinderen te vaak en te lang hun plas ophouden.

Symptomen blaasontsteking bij je kind

Het is in ieder geval goed om te weten dat kinderen niet altijd dezelfde klachten hebben als volwassenen. Let bij kinderen die zindelijk zijn op deze symptomen van een blaasontsteking:

  • Je kind moet vaak plassen, maar vaak maar een klein beetje
  • Je kind heeft het gevoel vaak te moeten plassen, dat gevoel doet vaak pijn
  • Het plassen doet pijn
  • Plas kan heftig en vies ruiken
  • Plas kan troebel zijn, soms zit er bloed in
  • Je kind kan ook pijn hebben in onderbuik of rug
  • Je kind plast sinds lange tijd weer in zijn of haar broek.

Bij een baby of jong kind zijn huilen of koorts soms de enige verschijnselen van een blaasontsteking. Let daarom op de volgende symptomen.

  • Koorts
  • Veel huilen
  • Overgeven
  • Niet willen drinken

Wat doen?

Vermoed je dat je kind last heeft van een blaasontsteking? Probeer zijn eerste plasje van de dag dan direct in een schoon bakje op te vangen. De ochtendurine van je kind kun je laten nakijken bij de huisarts. Zo weet je zeker of de problemen die hij ervaart bij het plassen veroorzaakt worden door een blaasontsteking.

Bij kinderen komt een blaasontsteking bij jongens het meest voor onder de 4 jaar, en bij meisjes tussen de 5 en 9 jaar.

Blaasontsteking voorkomen

Er zijn een paar simpele dingen die kunnen helpen om een blaasontsteking te voorkomen:

  • Laat je kind regelmatig naar de wc gaan en de blaas goed leegplassen.
  • Zorg dat je kind veel drinkt, dat spoelt goed door
  • Leer je dochter met toiletpapier altijd van voor naar achter af te vegen

Medicijnen

Als wordt geconstateerd dat je kind een blaasontsteking heeft, krijgt hij antibiotica om de bacteriën te bestrijden. De antibioticumkuur moet helemaal worden afgemaakt, ook als de klachten inmiddels al weg zijn. Gebeurt dit niet, dan kunnen bacteriën in de blaas achterblijven en opnieuw een ontsteking veroorzaken.

Heb jij vragen over gezondheid? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen en hun kinderen. Heeft je kind last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.

Lees ook:

Blaasontsteking? Dit zijn natuurlijke alternatieven voor antibiotica

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Blaasontsteking bij je kind: voorkomen, herkennen en verhelpen
Sluiten