Blauwalg in zwemwater: dit is wat je erover moet weten
Er komen steeds meer waarschuwing over blauwalg in zwemgebieden, terwijl we begin deze week nog overal een duik konden nemen. Hoe gevaarlijk is blauwalg eigenlijk?
Blauwalgen kunnen het zwemplezier echt verminderen en het is zeker belangrijk om te controleren of er waarschuwingen gelden voor het gebied waar jij wilt gaan zwemmen. Dit is wat je moet weten over blauwalg:
Wat is blauwalg?
Blauwalg is geen alg – wat je misschien zou denken, maar een bacterie. Het zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld in zoet en zout water en op de waterbodem voorkomen. Als de cellen kapot gaan, kleuren de algen blauw (daar heeft ‘ie zijn naam aan te danken). Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het water warmer is dan 20 graden kan dat blauwalg in het water veroorzaken, ze leven namelijk van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen.
Hoe kun je zien dat er blauwalg in het water zit?
Niet. Blauwalg in lage concentraties kan je niet met het blote oog zien. Je moet lauw en stilstaand water vermijden en zwem zeker niet in water waar dode vogels of vissen in drijven. Als er echt veel blauwalgen zijn, kunnen ze een groene drijflaag op het water vormen. Als de onderkant van deze drijflaag afsteekt, komen er gifstoffen in het water terecht, maar niet alle blauwalgen maken gifstoffen aan. Als je in besmet water zwemt, komen giftige stoffen via je mond je lichaam binnen en kun je ziek worden. Vooral kinderen moeten oppassen, zij krijgen natuurlijk onbewust soms slokken water binnen. Het geldt niet alleen voor mensen, ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden van het drinken van besmet water.
Wat als je toch hebt gezwommen in met blauwalg besmet water?
Als je in aanraking bent gekomen met blauwalg kun je binnen twaalf uur last krijgen van irritaties aan je ogen en huid. Ook komt koorts, hoofdpijn, gezwollen lippen en maag- en darmklachten voor – zoals diarree en overgeven. Die darmklachten liggen dus misschien niet aan de barbecue van gisteren, maar aan het water waar je in hebt gezwommen. De verschijnselen kunnen ongeveer vijf dagen aanhouden, ze verdwijnen vanzelf.
Is er iets te doen tegen blauwalg?
Als eerste: niet zwemmen in water waar blauwalg in zit. De Rijkswaterstaat houdt de kwaliteit van het water goed in de gaten en controleren blauwalgen onder andere door het hele jaar door vierwekelijks op vaste locaties de aanwezigheid van blauwalgen en hun groeiomstandigheden te meten. Ook wordt in de zomerperiode tweewekelijks de zwemwaterkwaliteit op alle officiële zwemwaterlocaties gemeten. De vormen van bestrijding die nu meestal worden toegepast, zijn symptoombestrijding, zoals het wegzuigen van de algen of het gebruiken van waterstofperoxide.
Dagje zwemmen op de planning? Controleer voor je een duik wilt nemen op zwemwater.nl waar je veilig kunt zwemmen.