Zit je been ook altijd onder de blauwe plekken? Dit kan de oorzaak zijn

Je hebt je benen geschoren, ingesmeerd met bodylotion, misschien ben je zelfs zover gegaan dat je er een zelfbruinertje tegenaan hebt gegooid. Helemaal klaar voor je zomerjurk, tot je in de spiegel kijkt en een ontsierende blauwe plek op je knie de show steelt.

Kneuzing

Nou zijn er natuurlijk tig dingen op de wereld erger dan blauwe plekken (stoppels, bijvoorbeeld). Maar het gekke met blauwe plekken is dat je met de beste wil van de wereld niet kan herinneren hoe je er in vredesnaam aan gekomen bent. Ze zijn er gewoon opeens.

Ten eerste is het handig om te begrijpen hoe een blauwe plek werkt. Officieel is een blauwe plek een kneuzing. Dat ontstaat wanneer de adertjes beschadigd zijn door een huidblessure. Het bloed van de beschadigde adertjes ‘lekt’ naar het omliggende gebied, wat de verkleuring verklaart. Vaak zijn die verkleuringen het gevolg van een miniem ongelukje. Je stootte je scheenbeen tegen de bedrand of liep lichtjes tegen de deurpost op. Die dingen zijn zo minimaal dat je het niet eens herinnert.

Vitamine C

Maar waarom heeft de een sneller een blauwe plek dan de ander? Dat kan variëren. Het kan het gevolg zijn van ouder worden omdat dan de huid dunner wordt. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen. Vitamine C bijvoorbeeld is cruciaal voor het helingsproces. Als je daar niet genoeg van binnenkrijgt, kan het zijn dat je daarom langer met een blauwe plek rondloopt. Sommige work-outs kunnen ook voor blauwe plekken zorgen – en dan hebben we het niet (alleen) over boksen. Gewichtheffen of teamsport kan voor blauwe plekken zorgen omdat je je spieren zo tot het uiterste pusht dat het tot kleine scheurtjes in de adertjes leidt. Het heeft ook te maken met simpelweg vrouw zijn omdat vrouwen kwetsbaardere aderen hebben. En dan heb je ook nog gewoon de Stef Stuntpiloten onder ons die struikelend door het leven gaan.

Voor de meeste mensen is af en toe een blauwe plek geen enkele reden tot zorg. Bel de huisarts als de plek opzwelt of voor veel pijn zorgt – vooral als je bloedverdunnende medicatie slikt.

Reageer op artikel:
Zit je been ook altijd onder de blauwe plekken? Dit kan de oorzaak zijn
Sluiten