(Veel) blijven werken als je moeder wordt? Dit zijn 6 grote voordelen

Kinderen Maaike Kooijman 19 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Vijftig jaar geleden was het duidelijk: kreeg je een kind, dan stopte je als moeder met werken. Je partner werd kostverdiener, jij mocht thuis de luiers verschonen en babyhapjes maken. Maar in 2020 is dat allang niet meer zo. Dat is natuurlijk superfijn, want de traditionele rolverdeling in het huishouden is veranderd.

Maar het maakt ook dat veel aanstaande moeders, degenen die het privilege hebben om minder te kunnen werken althans, voor een dilemma staan of ze vaker thuis willen zijn voor hun kinderen of toch gewoon willen werken als moeder. Dit zijn de grote voordelen als je blijft werken als je moeder wordt.

Je bent een rolmodel voor je kinderen

Er mag in de afgelopen decennia dan veel zijn veranderd, maar het is nog steeds een feit dat mannen over het algemeen vaker in hogere functies belanden en gemiddeld meer verdienen voor hetzelfde werk dan vrouwen. Hoewel mannen in de praktijk lang niet altijd de kostwinners zijn, worden vrouwen nog altijd gezien als degenen die het meeste voor de kinderen zorgen.

Als jij gewoon blijft werken als moeder, ga je lekker tegen dat beeld in. Wist je dat meisjes wiens moeder werkt, later zelf ook meer zelfvertrouwen hebben in hun carrière? Alleen zo kan er uiteindelijk iets veranderen.

Je partner is waarschijnlijk meer thuis

Er bestaan bovendien nog steeds veel ideeën over de rolverdeling tussen man en vrouw. Kinderen gaan er vaak vanuit dat papa hun fietsband plakt en dat mama het lekkerst kan koken. Als jij blijft werken, betekent dat dat je partner dat misschien wel iets minder kan gaan doen en ook gewoon een deel van het huishouden voor zijn rekening neemt. Kinderen leren dan dat er niet zoiets bestaat als ‘mannen- en vrouwentaken’.

Nog een pluspunt: je partner krijgt net zo’n goede relatie met je kind als jij.

Werk is goed voor je persoonlijke ontwikkeling

Moeder zijn is zeker niet gemakkelijk, en we zijn wel de laatsten die willen doen alsof je lui bent als je stopt met werken als moeder. Toch zijn er bepaalde dingen qua persoonlijke ontwikkeling waar je op werk wel de mogelijkheid voor krijgt, maar als full-time moeder niet.

Daarnaast is werken niet alleen goed voor de ontwikkeling van je vaardigheden, maar word je er als het goed is ook gewoon gelukkig van. Een welkome afleiding van die opstandige peuters.

Je bent (financieel) zelfstandiger

De cijfers liegen niet: ongeveer een derde van de huwelijken eindigt in een scheiding. Nu willen we niet zeggen dat jij daar ook maar vanuit moet gaan, maar het kan geen kwaad om gewoon je eigen spaarpot gereed te hebben voor als het wel zou gebeuren. En een baan zorgt niet alleen voor geld om op terug te vallen, maar is soms ook een garantie voor meer geld in de toekomst.

En komt die scheiding er niet (wat we natuurlijk voor je hopen), dan kun je ook gewoon met je eigen geld lekker even alleen op vakantie. Toch altijd fijn om volledig voor jezelf te kunnen zorgen.

Je kinderen worden zelfstandiger

Vrouwen die minder gaan werken als ze kinderen krijgen, zijn meer betrokken bij het leven van hun kinderen. Dat klinkt als iets positiefs, en deels is het dat ook wel – maar er is ook zoiets als té beschermend zijn.

Als je kinderen wat meer dingen zelf moeten uitzoeken omdat jij en je partner beide aan het werk zijn, maakt hen dat een stuk zelfstandiger. En eerlijk is eerlijk, daar heeft iedereen profijt van.

Werken als moeder is goed voor je relatie

En o ja, last but not least: uit onderzoeken blijkt dat mensen in een huwelijk gelukkiger zijn als beide partners werken. Jullie zijn dan allebei bezig met je eigen passie en dat merk je in je relatie. Bovendien is het niet zo dat één iemand de meeste financiële druk voelt. Klinkt goed, toch?

Meer lezen over werk en carrière:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme