Eten op basis van je bloedgroep: iets voor jou?

Het bloedgroepdieet
Het bloedgroepdieet
Het bloedgroepdieet heeft grote bekendheid gekregen door arts en natuurgenezer Peter ‘d Adamo. Hij stelt dat elk lichaam bepaalde voedingsmiddelen beter kan verteren dan andere, op basis van bloedgroep.
Door de verschillen hierin te erkennen, kunnen bepaalde voedingsmiddelen gebruikt worden als medicijn, terwijl andere voedingsmiddelen beter vermeden kunnen worden.
In dit artikel lees je per bloedgroep wat de beste voedingsmiddelen zijn en welke er het beste kunnen worden vermeden. Ook lees je de voor- en nadelen van het volgen van dit dieet.
De filosofie achter het bloedgroepdieet
De filosfie van het bloedgroepdieet is simpel: mensen hebben verschillende bloedgroepen, en deze bloedgroep is bepalend in wat je als mens wel en niet kan verdragen qua voeding.
In de afgelopen jaren zijn mensen zich steeds verder gaan verspreiden over de aardbol. Door een verschil in voedselaanbod, zijn hierdoor verschillende bloedgroepen ontstaan. Peter d’Adamo en andere aanhangers beweren dat mensen met verschillende bloedgroepen, hierdoor baat hebben bij een ander eetpatroon. De focus ligt hierbij voornamelijk bij lectines en het vermogen van het lichaam om deze te verwerken. Lectines zijn vooral peulvruchten, eiwitten en granen, want deze zouden bloedklontering tot gevolg kunnen hebben.
Als mensen hun dieet niet zouden afstemmen op hun doelgroep, zou het lichaam teveel moeite hebben met vertering en niet de juiste voeding krijgen om te groeien en te vernieuwen, stellen aanhangers.
Een andere dieethype van dit moment is Intermittent Fasting, waarbij er een langere tijd niet wordt gegeten om het lichaam meer vet te laten verbranden en om celvernieuwing te stimuleren.
Je leest er alles over in dit artikel.
Bloedgroep A
Mensen met bloedgroep A hebben volgens het dieet moeite met de vertering van vlees- en zuivelproducten, en zijn dus idealiter vegetarisch. De spijsvertering is dus gevoelig, maar ze hebben een tolerant immuunsysteem.
Voeding die mensen met bloedgroep A vooral moeten eten, zijn:
- Plantaardige producten
- Peulvruchten
- Granen
- Groenten
- Tofu
- Fruit
- Sappen
- Water met citroen
- Rode wijn
- Koffie en thee
Producten die mensen met bloedgroep A niet of zo weinig mogelijk moeten eten, zijn:
- Vlees
- Vis
- Schaaldieren
- Zuivel
Ongeveer 28% van de wereldbevolking heeft bloedgroep A. Dit is de op een na grootste bloedgroep.
Bloedgroep B
Iemand met bloedgroep B beschikt over het algemeen een sterke spijsvertering en een sterk immuunsysteem.
Mensen met deze bloedgroep hebben het meeste baat bij het eten van:
- Bladgroenten
- Zuivel
- Vlees
- Eieren
- Spelt
- Haver
- Rijst
- Lever
- Fruit
- Sappen
- Groene thee
De producten die iemand met bloedgroep B beter kan laten staan, zijn:
- Maïs
- Boekweit
- Linzen
- Pinda’s
- Sesamzaad
- Gluten
- Schaaldieren
- Allerlei oliën
- Tomaten
- Frisdrank
- Brood- en graanproducten
Ongeveer 23% van de wereldbevolking heeft bloedgroep B.
Bloedgroep AB
Iemand met bloedgroep AB is een combinatie van bloedgroepen A en B en beschikt over een gevoelige spijsvertering.
Producten die iemand met bloedgroep AB het beste kan eten, zijn:
- Tofu
- Zuivel
- Ananas
- Olijfolie
- Fruit
- Groene groenten
- Zeewier
- Vis
Producten die door mensen met bloedgroep AB niet of zo min mogelijk gegeten moeten worden, zijn:
- Mais
- Bruine bonen
- Rood vlees
- Zuivel
- Kip
- Alle soorten granen
- Brood
- Banaan & sinaasappel
- Zwarte thee
- Frisdrank
Ongeveer 6% van de wereldbevolking heeft bloedgroep AB. Dit is de kleinste groep.
Bloedgroep O
Volgens het bloedgroep dieet is iemand met bloedgroep O een vleeseter met een actief immuunsysteem en een snelle spijsvertering.
Producten die mensen met bloedgroep O het beste kunnen eten, zijn:
- Gevogelte
- Vis- en schaaldieren
- Verschillende soorten olie
- Groenten
- Mager chemicaliënvrij vlees
- Noten en zaden
- Fruit
Producten die door deze groep beter overgeslagen kunnen worden, zijn:
- Peulvruchten
- Zuivel
- Gluten
- Groenten zoals rode kool en spruiten
- Granen
- Thee en koffie
Ongeveer 41% van de wereldbevolking heeft bloedgroep O. Dit is de grootste bloedgroep.
Dit is een groot voordeel, want tijdens bloedtransfusies kan bloed uit bloedgroep O negatief aan alle patiënten worden gegeven, ongeacht of zij deze bloedgroep ook zelf hebben. Heb jij bloedgroep O negatief? Dan staan bloedbanken om jou te springen!
De voor- en nadelen van het Bloedgroep dieet
Of het bloedgroep dieet iets is voor jou, is helemaal aan jou om te bepalen. Wel zijn er een aantal voor- en nadelen.
Voordelen:
Het bloedgroep dieet stelt op basis van je bloed wat goede voedingsstoffen zijn voor jouw lichaam, en welke dit doel minder dienen. Het dieet gaat echt om gezonder leven, en door middel van de verschillende boeken die zijn geschreven, kan je makkelijk opzoeken wat goede voedingsmiddelen voor je zijn, en welke je beter kan vermijden.
Het algemene boek is makkelijk te bestellen via Bol.com. Ook zijn er kleinere zakboekjes per bloedgroep geschreven, die je overal mee naartoe kan nemen.
Een ander voordeel van het bloedgroep dieet is, dat je jezelf in geen enkele manier uithongert. Het dieet focust zich niet zozeer op afvallen, maar op een gezondere levensstijl, waarbij je je lichaam de voedingsstoffen geeft die het nodig heeft. Door het aanleren van nieuwe, structurele gewoonten, houd je het dieet langer vol.
Nadelen:
Het bloedgroep dieet heeft in de afgelopen jaren veel kritiek gekregen vanuit wetenschappelijke hoek. Zo trekt Peter D’ Adamo conclusies over bloedgroepen die niet goed onderzocht zijn. Ook is nooit wetenschappelijk aangetoond dat mensen met verschillende bloedgroepen behoefte hebben aan een ander eetpatroon, of dat zij gezonder werden door het vermijden van bepaalde producten.
Een ander veelgehoord punt van kritiek is dat door het vermijden van bepaalde producten, er tekorten in het lichaam kunnen optreden. Denk aan het volledig uitsluiten van zuivel- vlees of graanproducten. Het effect van het uitsluiten van deze producten en een overfocus op andere, kan serieuze gezondheidsproblemen met zich mee brengen.
Kan je afvallen met het bloedgroep dieet?
Ja, afvallen met het bloedgroepdieet is zeker mogelijk. Toch ligt de focus hier toch niet op. Het belangrijkste doel dat aanhangers van het dieet proberen te bereiken, is een gezonder lichaam dat in balans is en voorzien wordt van de juiste voedingsstoffen. Veel mensen geven echter wel aan dat afvallen mogelijk is als het dieet goed nageleefd wordt, omdat de spijsvertering krachtiger en effectiever werkt. Een secundair gevolg hiervan is dat mensen wat gewicht verliezen.
Dieëten waarbij je in een korte tijd wel veel kan afvallen, zijn het Atkins, het Sonja Bakker en het Weight Watchers dieet.
Een dieet waarbij een strak eetschema gecombineerd wordt met een sportprogramma, is het Killer Body dieet van Fajah Lourens.
Het bloedgroepdieet heeft grote bekendheid gekregen door arts en natuurgenezer Peter ‘d Adamo. Hij stelt dat elk lichaam bepaalde voedingsmiddelen beter kan verteren dan andere, op basis van bloedgroep.
Door de verschillen hierin te erkennen, kunnen bepaalde voedingsmiddelen gebruikt worden als medicijn, terwijl andere voedingsmiddelen beter vermeden kunnen worden.
In dit artikel lees je per bloedgroep wat de beste voedingsmiddelen zijn en welke er het beste kunnen worden vermeden. Ook lees je de voor- en nadelen van het volgen van dit dieet.