Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 4 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit bedrijf claimt de eerste bloedtest te hebben ontwikkeld om endometriose vast te stellen

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel – een soort baarmoederslijmvlies – zich buiten de baarmoederholte nestelt. Hierdoor groeit er een chronische ontsteking met een scala van klachten. De ziekte gaat gepaard met heftige menstruatieklachten, vermoeidheid, darm-en maagklachten, pijn tijdens de seks en vruchtbaarheidsproblemen.

Ondanks het feit dat endometriose de tweede meest voorkomende gynaecologische ziekte is, duurt het buitengewoon lang om endometriose vast te stellen. De gemiddelde wachttijd tussen het moment waarop vrouwen voor het eerst een arts zien om hun symptomen te bespreken én uiteindelijke de diagnose is maar liefst 7,5 jaar. Maar een nieuwe, revolutionaire methode zou hier weleens verandering in kunnen brengen.

Wetenschappelijk onderzoek

Op dit moment is de enige definitieve methode om endometriose vast te stellen een laparoscopie. Hierbij wordt er een camera ingebracht in de bekken om te kijken of er signalen zijn van de aandoening. De organisatie MDNA Life Sciences heeft echter aangekondigd dat endometriose waarschijnlijk via een bloedtest kan worden ontdekt.

De wetenschappers hebben geanalyseerd hoe verschillende biomarkers – meetbare indicatoren van een biologische toestand – voor verschillende ziektes meetbaar zijn. Één van de ziektes die ze onder de loep hebben genomen is endometriose. Klinische studies wijzen uit dat deze informatie kan worden gebruikt om bloedmonsters te analyseren voor de specifieke biomarkers waarvan bekend is dat ze deze gynaecologische aandoening veroorzaken.

LEES OOK: Science says: Dit is waarom endometriose kan leiden tot onvruchtbaarheid

Testkit

Op basis van deze informatie is MDNA momenteel bezig met de ontwikkeling van een testkit. Vrouwen met symptomen die eventueel kunnen duiden op endometriose kunnen via de testkit ontdekken of ze de ziekte hebben of niet. Deze methode staat echter nog in de kinderschoenen, de testkit wordt puur ontwikkeld om te kijken of de bloedtest daadwerkelijk werkt of niet.

Er bestaat dus een kans dat een bloedtest voldoende is om een diagnose te stellen, maar er is nog geen sprake van garantie. De testkitten zullen de komende jaren – in ieder geval in het Verenigd Koninkrijk – op particuliere basis beschikbaar worden gesteld. Blijken de bloedtesten succesvol? Dan worden ze wellicht opgenomen door de medische branche.

Wij houden onze vingers gekruist, want het zou héél fijn zijn als deze nare ziekte op deze eenvoudige, snelle manier ontdekt zou kunnen worden! To be continued… 

LEES OOK: Linda (36) heeft endometriose: Moest ik ineens bedenken of ik kinderen wilde of niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Womenshealth

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme