Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kinderen 5 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Bloedverlies na de bevalling: wanneer is het te veel?

Het is heel normaal dat je na je bevalling bloedverlies hebt. Sterker nog: de zogeheten kraamvloed kan zo’n vier tot zes weken duren. Toch kan het best schrikken zijn en dus vertellen we in dit artikel alles over bloedverlies na de bevalling.

Ook delen we wanneer je een huisarts moet raadplegen.

Bloedverlies na bevalling

Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam natuurlijk een hele grote verandering door. En dus is het niet gek dat je lijf na de bevalling weer moet herstellen. Daarbij hoort dus ook vaginaal bloedverlies, dat zeker de eerste dagen na de bevalling, behoorlijk heftig kan zijn.

De oorzaak van de bloeding komt omdat je direct na de bevalling bloed verliest uit de plek waar de placenta aan de baarmoederwand vastzat. Na de bevalling komt de placenta los en laat het een wond achter in de baarmoeder. Wat daarna plaatsvindt is het afstoten van het baarmoederslijmvlies, wat ook bloedverlies met zich meebrengt.

Duur van bloedverlies

Zoals al eerder gemeld duurt het vloeden zo’n vier tot zes weken. Houd er daarbij rekening mee dat het bloeden de eerste dagen na de bevalling het heftigst is, en daarna sterk afneemt. Ook zal het bloed naarmate de tijd verstrekt meer gaan lijken op een normale menstruatie.

Over het algemeen is het zo dat de eerste drie tot vijf dagen de menstruatie heel heftig is, de tien dagen daarna lijkt het bloed dan al meer op een normale menstruatie. De weken na die tien dagen heb je af en toe bloedverlies en vooral veel vaginale afscheiding.

Wanneer is het te veel?

Je kraamverzorger zal je bloedverlies goed in de gaten houden, maar toch is het ook fijn om zelf te weten wanneer je te veel bloed verliest. Er wordt dan ook wel gesproken van abnormaal bloedverlies, wat inhoudt dat:

  • Het bloed helderrood blijft
  • Je meer dan 450 milliliter bloed verliest
  • Het bloedverlies na een paar dagen niet minder wordt
  • Als het bloedverlies langer dan zes weken duurt.

Wat je tegen bloedverlies kunt doen

Je moet nou eenmaal accepteren dat bloedverlies na de bevalling erbij hoort. Daarom kun je ook vrij weinig doen tegen het vloeien. Wel wordt aangeraden om kraamverband te dragen zodat je niet doorlekt. Het is ook handig om een matrasbeschermer op je bed te leggen zodat het bloedverlies niet in je matras blijft hangen.

Wat je beter niet kunt doen

Omdat het bloedverlies ontstaat door een wond, wordt afgeraden om in bad te gaan of een tampon te gebruik. Ook met seks moet je wachten totdat het vloeien is gestopt. Hetzelfde geldt voor sporten en zware dingen tillen. Stel dit uit totdat het bloedverlies helemaal weg is.

Huisarts raadplegen

Hoewel je kraamverzorger je goed in de gaten houdt, is het fijn om zelf te weten wanneer je een huisarts moet raadplegen. Dat kun je doen in onderstaande gevallen:

  • Als het bloedverlies langer dan zes weken duurt
  • Als je koorts krijgt
  • Als het plotseling stopt
  • Als het bloed lang helderrood blijft
  • Als het na een paar dagen alleen maar heviger wordt
  • Als het opnieuw begint te bloeden terwijl het vloeien al gestopt was.

Heb jij vragen over jouw gezondheid? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme