Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 29 mei 2017

Blogster deelt handige hack waarmee je de lieve vrede met je kind bewaart en gaat viraal

Soms halen ze het bloed onder je nagels vandaan, maar negen van de tien keer heb je enorme spijt als je uitvalt tegen je kinderen. Blogster Shauna Harvey, van The Idealist Mom, merkte dat ook van zichzelf en bedacht een effectieve methode die je eraan herinnert om na elke keer dat je iets negatiefs tegen je kind zegt, je jezelf eraan moet herinneren óók lieve dingen te zeggen. Het werkt, als we haar moeten geloven.

Shauna kwam op het idee doordat ze over een theorie las, die luidt dat voor elke negatieve opmerking vijf positieve opmerkingen in de plaats moeten komen om de balans te bewaren. Ze was er klaar mee om de ‘boze moeder’ te zijn en bedacht zelf een methode waarmee ze zichzelf eraan herinnert om de vijf positieve opmerkingen niet te vergeten.

Ze deelt ‘m op haar blog en wij willen hem jullie absoluut niet onthouden. Hij telt vier simpele stappen en werkt zo:

1. Doe vijf elastiekjes om je arm

Shauna zweert bij haarelastiekjes, maar als je het fijner vindt om iets om je arm te hebben wat minder strak zit kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld armbandjes. Belangrijk is dat je ze allemaal om één pols doet. Waarom, leggen we later uit. Deze vijf bandjes zijn in ieder geval de basis van de methode.

2. Doe ze pas om als je kinderen wakker worden

Het is volgens Shauna namelijk belangrijk dat je niet aan de elastiekjes/armbandjes went, dus dat je ze alleen maar omdoet als je ze ook echt nodig hebt. Volgens haar werkt dat alleen als je ze omdoet wanneer je kinderen wakker zijn, je ze afdoet wanneer je niet bij je kinderen in de buurt bent (dus tijdens je werk of het doen van boodschappen), en je ze weer omdoet als je wel bij je kinderen in de buurt bent. Stop ze in de tussentijd in je zak of in een tas zodat je ze snel weer binnen handbereik hebt.

LEES OOK: 8 x zo boost je je zelfvertrouwen van je kind

3. Wissel van arm bij een uitbarsting

Betrap je jezelf op een negatieve opmerking richting je kind, pak dan één elastiekje/armbandje van je arm en doe hem om je andere pols. Dit doe je iedere keer als je een negatieve opmerking naar je kinderen maakt. De bedoeling is wel dat de elastiekjes/armbandjes aan het eind van de dag weer aan de pols zitten waar je ze aan het begin van de dag hebt omgedaan. Hoe je dat doet lees je in stap 4.

4. ‘Win’ je elastiekjes terug

Heb je een elastiekje of armbandje naar je andere pols moeten verplaatsen omdat je een negatieve opmerking hebt gemaakt, dan kun je ‘m ‘terugwinnen’. Dat doe je door voor elke negatieve opmerking die je hebt gemaakt (één negatieve opmerking is één elastiekje om je andere arm) vijf positieve opmerkingen te maken. Heb je er vijf gemaakt, mag je één elastiekje of armbandje naar de oorspronkelijke pols verplaatsen.

Shauna heeft het een dagje geprobeerd, en zegt meteen enthousiast te zijn. ‘Ik heb alle elastiekjes weer om de pols waarmee ik vanmorgen begon, dus dat is een goed teken. En omdat ik er nu heel erg mee bezig ben mijn gedrag onder de loep te nemen, ben ik ook minder snel boos.’ Ze zegt dat de dynamiek met haar zoon anders is nu ze de methode gebruikt. ‘Als hij boos is, probeer ik hem zo gemoedelijk mogelijk aan te spreken. Dat scheelt weer een elastiekje!’

Positieve reacties

Dat andere moeders ook enthousiast zijn blijkt uit de reacties onder het Facebook-bericht waarin Shauna de methode uitlegt. ‘Ik ga dit proberen!’ is een veelgelezen reactie van veel moeders. Het bericht is intussen al meer dan 11.000 keer gedeeld en al bijna vijfduizend keer geliket.

Alle kinderen worden boos, daar kun je niks aan doen. Wel aan hoe je ermee omgaat

The Idealist mom

Reageer op artikel:
Blogster deelt handige hack waarmee je de lieve vrede met je kind bewaart en gaat viraal
Sluiten