Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Persoonlijk 9 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Blogster schrijft krachtige brief aan alle moeders die denken dat ze ‘niet genoeg’ zijn

Als moeder heb je een heleboel ballen in de lucht hoog te houden. Valt er eentje? Dan voel komt dat vaak harder aan dan je eigenlijk zou willen. Blogster Mia Carella weet er alles van. Daarom wil ze andere moeders met dezelfde struggles een hart onder de riem steken met een geweldig inspirerende brief.

Brief

‘Lieve moeder die probeert haar shit op orde probeert te krijgen’, begint ze haar brief op de website waar ze voor schrijft. ‘Ik wil je iets belangrijks vertellen. Ik begrijp je niet. En stop nu niet meteen met lezen. Het is waar dat ik je niet begrijp, maar ik snap wel waar je doorheen gaat.’

Duizendpoot

‘Ik weet dat je dagen gevuld zijn met stress, vermoeide gevoelens, cafeïne en angst. Ik weet dat je je best doet om een goede moeder, partner, dochter en vriendin te zijn, maar dat je het grootste gedeelte van de tijd denkt dat je daarin faalt. Ik weet dat je meerdere keren per dag wil schreeuwen dat je geen duizendpoot bent. Ik weet dat je diepe moederliefde voelt, maar ook de schuldgevoelens van een moeder hebt omdat je niet die persoon bent die je eigenlijk zou willen zijn.’

LEES OOK: Constant spelen met onze kinderen? Dat is dus helemaal niet zo goed voor ze

Zware verantwoordelijkheden

‘Ik weet dat er dagen zijn waarop je het gevoel hebt dat je weg wilt rennen, maar dan besluit je net iets langer dan nodig in je auto te blijven zitten op de parkeerplaats van de supermarkt, om even een momentje voor jezelf te pakken. Ik weet hoe zwaar je verantwoordelijkheden wegen. Soms zo zwaar dat je amper kunt bewegen.’

Teveel voor een mens

‘Ik weet dat er altijd een volle to-do lijst op je wacht. Tandartsafspraken maken, cadeautjes kopen, badkamer schoonmaken, op tijd aanwezig zijn op tienminutengesprekjes op school, de was doen, boodschappen doen, playdates regelen, bedenken wat we gaan eten, en niet te vergeten: douchen. Ik weet hoe je de balans tussen al deze dingen probeert te vinden tijdens het opvoeden van die kleine mensjes bij je in huis. En soms lijkt dat te veel voor een mens.

Niet genoeg

‘Ik weet dat je het vreselijk vindt dat je soms niet geduldig genoeg bent, niet aanwezig genoeg bent, niet grappig genoeg bent, of gewoon helemaal niet genoeg bent. Ik weet dat je je heel vaak overdonderd voelt, en ongeorganiseerd. Ik weet al die dingen, omdat ik ze ok voel. Ik begrijp je niet, ik bén jou.’

‘Ik weet dat je dit bovenstaande allemaal niet laat zien. Net als ik draag je een dapper masker. Je lacht om je stress te verbloemen, zelfs op je slechte dagen. Je staat elke dag op, raapt jezelf bij elkaar en doet wat er gedaan moet worden. Je bent sterk. Je bent moeder.’

Allemaal mensen

‘Ik zie je struggelingen niet, mama. In feite is de enige die ze ziet, ben jij zelf. Hoe dan ook, ik weet zeker dat ik hetzelfde ben als jij. Het is het eb en vloed van het moederschap. We hebben allemaal onze deuken in ons super mom schild. We zijn namelijk nog steeds allemaal mensen.’

‘Alsjeblieft, herinner jezelf de eerstvolgende keer dat je je rot voelt aan mijn woorden. We dragen allemaal een masker, maar je bent echt niet de enige die ervan baalt dat je soms een bal laat vallen. Het is oké. Dat is waarom we elkaar hebben. En wijn. Of chocolade. Jij mag kiezen. You got this, mama. Geef jezelf soms even wat rust. Je de hele dag je sh*t op orde hebben is zwaar overschat.’

Amen.

Deze bezorgde moeder schreef een mooie brief aan haar zonen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary Mommy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Blogster schrijft krachtige brief aan alle moeders die denken dat ze ‘niet genoeg’ zijn
Sluiten