Redactie
Redactie Mind 27 apr 2016

Blonde vrouwen hebben het hoogste IQ

Ze zijn net zo oud als de weg naar Rome: grappen over domme blondjes. Iets over in de auto een mes bij zich hebben om de bocht af te snijden, typ-ex op het scherm van computers en nog 1001 andere stereotyperende, niet altijd even smaakvolle, grappen. De moraal van het verhaal is altijd hetzelfde: dat blondines niet zo slim zijn als hun rossige, bruin- of zwartharige medevrouwmens.

Aan alle ‘domme’ blondjes: de tijd voor gerechtigheid is gekomen. Althans, die arriveerde vorige maand, maar om de een of andere duistere reden heeft deze het niet geschopt tot de nationale en internationale voorpagina’s. Want onderzoek wijst uit dat blonde vrouwen vaak het hoogste IQ hebben. Voor de duidelijkheid: het gaat om vrouwen die van nature blond zijn – geverfde blondines horen daar niet bij.

Indrukwekkende testgroep

Het onderzoek werd vorige maand gepubliceerd door de Ohio State University. En nee, het ging niet om een schamel onderzoek met een testgroep van 150 dames, maar om een indrukwekkende bijna 11,000 (blanke) vrouwen die zich lieten testen. Vaarwel stereotype, hallo nieuwe werkelijkheid: de blonde dames die meededen hadden gemiddeld een IQ van 103.2, naast een gemiddelde van 102.7 van brunettes. Roodharige vrouwen eindigden op de derde plek met een IQ van 101,2 en zwartharige vrouwen sluiten de hekken met een gemiddelde van 100,5 op de IQ-schaal.

Om de blondines nóg een steuntje in de rug te geven: zij kwamen het vaakst voor in de categorie vrouwen met het hoogste IQ (de bovencategorie, dus) en juist minder in de onderste regionen.

Sorry… niet significant genoeg

Voordat alle blondines nu acuut naar hun baas rennen om opslag te vragen, zich inschrijven voor een MBA of een hartgrondige hatemail sturen naar alle bruin-, rood- en zwartharige dames in hun omgeving: de resultaten van het onderzoek zijn niet significant genoeg om daadwerkelijk als ‘wetenschappelijk bewezen’ te gelden. Volgens de onderzoeker – Jay Zagorsky – is het niet zo ‘dat je vanaf nu met zekerheid kan zeggen dat blonde dames per definitie slimmer zijn’, maar je kan met stelligheid beweren ‘dat ze niet dommer zijn’.

En ook al lijkt dat misschien een open deur, toch ervaren veel blonde vrouwen bij vlagen last van sommige vooroordelen waar ze mee te kampen hebben. Eerder onderzoek wees al uit dat stereotypes rondom een blonde haarkleur soms wel degelijk een rol spelen bij het wel of niet vinden van een baan, promoties en andere sociale ‘interacties’, aldus Zagorsky. Met zijn onderzoek hoopt hij dat er een einde komt aan discriminatie van blonde vrouwen op basis van hun intelligentie (of vermeend gebrek eraan).

Ben jij blond? Welke vooroordelen krijg jij als blondine? Praat mee op onze Facebook.

Grappig! Check deze slimme en bijdehante antwoorden van kinderen bij examens >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Blonde vrouwen hebben het hoogste IQ
Sluiten