Redactie
Redactie Gezondheid 21 aug 2017

Waarom kinderen (en volwassenen!) meer op blote voeten zouden moeten lopen

Het levert misschien wat verwonderde blikken op als je met de hele familie op blote voeten de Albert Heijn binnenstapt, maar er is veel voor te zeggen om schoenen en sokken vaarwel te zwaaien, zo betoogt ouderschapsgoeroe Kevin Geary.

Tot voor kort woonden wij in Zuid-Afrika, waar het een stuk gangbaarder is dat kinderen (en volwassenen) zonder schoeisel door het leven gaan. Nee, dat zijn zeker niet alleen maar zij die geen geld hebben voor nieuwe schoenen, maar minstens zo vaak zijn het kinderen die het gewoon lekkerder vinden en van huis uit meekrijgen dat het prima is om op blote voeten de wereld te verkennen. Natuurlijk helpt het dat het daar over het algemeen een stuk warmer is dan hier. Hoe dan ook vond mijn dochter het een feest om blootsvoets door het leven te gaan.

Baby’s liefst zoveel mogelijk blootsvoets

Dat het voor baby’s die hun eerste stappen zetten beter is dit zonder schoenen aan te doen, wisten we volgens mij al. Ze kunnen hun voeten beter ‘afrollen’ als er geen sokken of schoenen ‘in de weg’ zitten. Volgens Geary zorgen schoenen ervoor dat tenen niet goed kunnen spreiden, waardoor de oorspronkelijke functie van de voet verhinderd wordt. Het gevolg is dat de bewegingsontwikkeling tegengehouden wordt, wat op haar beurt het risico op pijn of blessures aan de voet en onderbeen kan vergroten. Bovendien kunnen schoenen ook pijn aan de voeten veroorzaken, vindt hij.

Gezondheidspleidooi voor blote voeten

Kevin noemt meerdere redenen waarom blootsvoets door het leven gaan aan te raden is:
– Het helpt een kind te voelen wat er precies in zijn lichaam gebeurt, ook in en rond de voeten en spieren aldaar. In de zolen van onze voeten zitten meer dan 200.000 uiteinden van zenuwen (vandaar dat we er zo gevoelig zijn voor o.a. kietelen).
– Door op blote voeten te lopen maak je je hielen, enkels, voeten en onderbenen sterker;
– Je vergroot de behendigheid van je voeten en het helpt blessures te voorkomen;
– Kinderen krijgen er een beter evenwichtsgevoel van en ontwikkelen een betere houding.

Grappig feitje: een kind dat geen schoenen aanheeft, is geneigd z’n hoofd meer rechtop te houden dan wanneer het schoenen aanheeft. En dat is logischerwijs beter voor z’n evenwicht, houding en vermindert (dus) de kans op omvallen.

Onderzoeken bevestigen dat mensen die gewend zijn regelmatig zonder schoenen te lopen, minder last hebben van blessures en kwaaltjes, waaronder likdoorns, eeltknobbels of ingegroeide teennagels.

Wie de Albert Heijn een (blootvoetse) stap te ver vindt, wijkt uit naar een van deze mooie natuurpaden in Nederland!

Reader's Digest

Reageer op artikel:
Waarom kinderen (en volwassenen!) meer op blote voeten zouden moeten lopen
Sluiten