Marleen Staal
Marleen Staal Gezondheid 21 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Move over Blue Monday: Positieve voornemens waar je wél een goed gevoel van krijgt

Van de meeste ‘goede’ voornemens krijg je nou niet bepaald een goed gevoel. Je moet afvallen, je moet meer sporten, je moet, je moet, je moet. Terwijl goede voornemens er juist voor zijn bedoeld om je te motiveren. Tijd voor wat positievere voornemens. Het is pas januari, dus alle tijd om het jaar met goede vibes te starten.

Blue Monday

Begonnen we op Oudjaarsavond met een rits moetjes wat er allemaal ánders moet het nieuwe jaar, waarschijnlijk ben je er inmiddels achter gekomen dat 90% van al je plannen onbegonnen werk is. Dus laten we de regels eens breken en de standaard goede voornemens vervangen door een hele hoop positiviteit. Dat kunnen we allemaal beter gebruiken dan een sixpack. En grote kans dat je nooit meer wilt stoppen en al je goede voornemens ook daadwerkelijk een gewoonte worden.

Meer complimentjes geven

Je hebt vast al heel vaak lieve complimentjes mogen ontvangen. Dat warme gevoel dat je daarna krijgt, dat is toch heerlijk? Een complimentje geven is minstens net zo fijn. Je weet namelijk dat je de ander een goed gevoel geeft. Hoe meer je geeft, hoe meer je terugkrijgt. Je moet natuurlijk geen complimentjes geven omdat je er eentje terug verwacht, maar de voldoening van het geven is al genoeg. Probeer het maar eens. Een goed voornemen waar iedereen beter van wordt.

Jezelf elke dag een compliment geven

Al is het maar een kleine ‘je bent uit bed gekomen vandaag’. Echt, als je door een moeilijke periode gaat, dan is dat al een hele overwinning op zich. Los daarvan kunnen complimentjes geven aan jezelf je helpen om te focussen op de ‘goede’ dingen op een dag. Elke avond een welverdiend schouderklopje voor de spiegel dus.

Meer aandacht voor jezelf

Goede voornemens maak je voor jezelf, maar we zijn geneigd om vooral aan de buitenwereld te laten zien dat we het goed doen. Dus ga je jezelf vergelijken met anderen, ben je sneller geneigd het op te geven als het niet lukt en kan het voelen als falen. Meer aandacht voor jezelf is een voornemen dat je echt alleen doet voor jezelf en wanneer jij er behoefte aan hebt. En dat kan je op vele manieren doen. Elke avond een uur lezen of elke maand een tijdschrift kopen voor jezelf: houd het klein. Het worden dan allemaal mini geluksmomentjes bij elkaar.

Wil je wel goede voornemens maken, maar dan in een ander jasje? Dan is één thema waar je aan werkt iets voor jou. 

Dankbaarheid dagboekje

Koop een mooi notitieboekje met een mooie pen en schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent. Al is het maar voor het waterige zonnetje dat even scheen die dag of voor het feit dat je kinderen zo zoet naar school gingen. Blader op ‘slechte’ dagen door je boekje en je herinnert jezelf er weer aan dat het leven heel mooi is, juist door al die kleine dingen.

Een nieuwe hobby uitproberen

Geen tijd betekent geen prioriteit. Als je wilt kun je ‘s avonds echt wel dat ene momentje per week vrijmaken om lekker te hobby’en. Ongemerkt zitten we namelijk toch te vaak op onze telefoon of duiken we achter de tv en zijn we zo weer een paar uur kwijt. Je hoeft niet elke dag in de verf te hangen of in een bullet journal te schrijven, begin met één avond per week. En ja, daar mag best je sportavond voor wijken, want mentale gezondheid is net zo belangrijk als je fysieke en laat een hobby nou een perfecte uitlaatklep zijn. Het is misschien even puzzelen (padoem tsss) welke hobby werkt voor jou, maar probeer gewoon wat uit. Je hoeft er niet gelijk goed in te zijn, maar het moet je ontspannen. Ook al gooi je daarna al je tekeningen linea recta in de prullenbak. YouTube is hierbij trouwens je beste vriend voor handige tutorials.

Ga op een ‘gekke’ sport

Waarom jezelf afbeulen in de sportschool, terwijl je voor hetzelfde geld (letterlijk) danslessen of schaatslessen kan nemen? Kies een sport waar je vroeger dol op was of die je stiekem altijd al had willen uitproberen (taekwondo op je dertigste, why not?). Grote kans dat je dit voornemen gewoon volhoudt, simpelweg omdat er niets ‘vol te houden’ is: je hebt iets gekozen dat je leuk vindt. Sporten moet gewoon fun zijn en dus kun je beter iets gaan doen wat je aan het lachen maakt.

Meer nee zeggen…

… is vaker ja zeggen tegen jezelf. Een cliché, maar waar. Een voornemen dat dus alleen maar positief kan uitpakken voor jezelf. Zeg nee tegen al die 100 afspraken in de week en zeg nee tegen energiezuigers. Het duurt even voordat je dit trucje onder de knie hebt, dus neem er gewoon het hele jaar de tijd voor om het te oefenen.

Naar buiten

Tot slot: ga veel naar buiten. Elke avond een blokje om, wandelen naar de supermarkt of de fiets pakken in plaats van de tram of bus. De frisse lucht maakt je hoofd lekker leeg en het is een simpele manier om je lekker actief te voelen. Daar heb je echt geen sportschool abonnement voor nodig. Je bent misschien iets langer onderweg, maar het geeft je een heerlijk gevoel terwijl je het doet. Positieve vibes door de natuur die gewoon zijn werk doet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme