Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 21 jan 2019

Vandaag is het Blue Monday, maar wat is dat nou eigenlijk?

De vakantie lijkt nog zo ver weg, de eerste rekeningen vallen weer op de mat – en dat na een dure decembermaand, goede voornemens die langzaam mislukken en als klap op de vuurpijl is het ook nog eens gewoon maandag (en wie vindt de maandag nou überhaupt leuk?) en moeten we weer aan het werk.

Jep, vandaag is het Blue Monday: de meest deprimerende dag van het jaar. Althans, dat wordt gezegd. Maar is het wel met die gedachte in het leven geroepen?

Blue Monday: zo is het ontstaan

De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht Blue Monday in 2005. Hij bedacht een, zo stelt ie zelf, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit blijkt dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich neerslachtig en depri voelen. Volgens hem zou dat te maken hebben met goede voornemens die stranden en de vakanties die ver weg lijken. Ook zijn de dagen donker en is de maandag voor veel mensen de eerste werkdag van de week. Arnall kreeg veel kritiek, maar toch zien we het fenomeen weer elk jaar terug in de media.

Is het echt iets om je zorgen over te maken?

Nee, dat niet. Sterker nog, Arnall zegt dat het nooit zijn intentie is geweest om een negatieve lading aan deze dag te geven. Hij bedacht het om mensen te inspireren om actie te ondernemen en gewaagde beslissingen te nemen in plaats van alle ellende van deze dag (en de hele maand januari) te benadrukken. Oeps… Met vakantie nog ver weg voor de meeste mensen en de donkere dagen is Blue Monday toch echt bekend geworden als de meest deprimerende dag van het jaar.

Arnall zegt dat januari júist een goed moment is om grote beslissingen voor het komende jaar te maken, of je nu aan een nieuwe carrière wil beginnen of nou eindelijk eens die hobby weer op wil pakken. Dat er nu zo’n negatieve lading aan Blue Monday zit is waarschijnlijk de motivatie voor Arnall geweest om een samenwerking aan te gaan met een pr-bureau dat reizen organiseert. Als je op mensen inpraat dat Blue Monday een deprimerende dag is, is het de perfecte timing om een lekker tripje naar de zon aan te bieden. In de jaren daarna is Arnall activist geworden van #StopBlueMonday en lijkt Blue Monday meer een grap geworden dan een wetenschappelijk onderbouwt iets.

Winterblues

Toch kunnen we er niet onderuit dat januari een van de koudste maandan van het jaar is en het vooral donker en grauw is deze dagen. Alle kerstversieringen zijn weer weggehaald en het duurt nog maanden voor het lente is. Dus hoewel Blue Monday een mythe blijkt te zijn, is de winterblues (ook wel een winterdepressie genoemd) echt iets wat opspeelt in deze tijd van het jaar. Jaarlijks hebben honderdduizenden mensen last van een winterdepressie. Wat dan de oorzaak is van een winterdepressie? Dat is nog niet helemaal duidelijk, wel is vastgesteld dat de hoeveelheid daglicht van invloed kan zijn.

Move over, Blue Monday! Van deze voornemens krijg je wél een goed gevoel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Vandaag is het Blue Monday, maar wat is dat nou eigenlijk?
Sluiten