Doei dieet: body neutraal is het nieuwe fit want daar word je veel gelukkiger van
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2Fadult-balloon-beautiful-1236678.jpg)
De tijd dat het normaal was om negatief te doen over onze lichamen is lang voorbij. Iedereen weet het nu: lichamen komen in alle vormen en maten. En daar hoort ook een nieuwe stroming bij: body neutral. Lichaamsneutraliteit is het nieuwe fit!
In plaats van alleen maar positief te zijn over ons lichaam – body positive – is er een nieuwe stroming op gang. In plaats van verliefd te zijn op ons lichaam, zegt lichaamsneutraliteit dat we ons lichaam neutraal moeten bekijken. Hiermee gaat body neutral een stapje verder dan zelfliefde. Doe je mee?
Mooi zijn is minder belangrijk
Het verschil tussen body positive – lichaamspositief – en body neutral – lichaamsneutraliteit – is op het eerste gezicht niet zo duidelijk. Maar er is wel degelijk een groot verschil. Positief zijn over je lichaam legt namelijk nog steeds de nadruk op je mooi voelen. Hiermee wordt nog steeds beweerd dat het belangrijk is om aantrekkelijk te zijn.
Ook de definitie van schoonheid staat hier centraal. Body neutral, daarentegen, heeft daar geen boodschap aan. Lichaamsneutraliteit zegt dat je lichaam geen onderdeel van je persoonlijkheid is. Body neutral pleit voor een samenleving waar de nadruk minder op schoonheid ligt. De focus ligt op wat het lichaam kán en niet hoe het eruit ziet.
Van body positief naar body neutral
Body positive is en was een geweldige beweging. De stroming zette jaren geleden een sociale verandering in gang. Grote merken pakten het op, en besloten echte vrouwen te gebruiken in hun reclames. Een goed voorbeeld hiervan is Dove. Dit heeft veel vrouwen geholpen met het negatieve zelfbeeld dat ze van zichzelf hadden. Maar toch is body positive niet iets waar alle vrouwen zich comfortabel bij voelen.
Blogger Stephanie Yeboah, een van de voorstanders van body neutral: “Body positivity is een modewoord geworden. Om body positive te zijn, moet je acceptabel dik zijn, of blank, of heel mooi. Ik voel me hierin niet meer vertegenwoordigd.”
Je neutraal of negatief voelen is oké
In onze samenleving wordt schoonheid gezien als heel belangrijk. Dat is de reden dat veel vrouwen zich niet op hun gemak voelden met body positivity. Met body positive voelden veel vrouwen dat ze geen negatieve gevoelens over zichzelf of hun lichaam mochten ervaren. Met body neutral is er geen druk meer om helemaal van je lichaam te houden. Het is oké om je neutraal of soms zelfs negatief te voelen over je lichaam. Wie jij bent, wordt namelijk niet bepaald door jouw lichaam.
Je buik is je buik, niet meer, niet minder
Je lichaam bepaalt niet of je de moeite waard bent of niet. Bekijk je lichaam eens neutraal. Je buik is je buik. Je hoeft niet verliefd te zijn op je vetrolletjes of gek te zijn op je six pack. Maar je hoeft ook geen afkeer te hebben van je buik. Je buik is gewoon je buik, en jij bent jij. Of je buik nu rond of plat is. Je bent het waard.
This may shock some of you, but “Beyond Beautiful” is not a body-positive book – it’s 100% body-neutral. If you’re not sure what that means, here’s a quick cheat sheet!⠀ ⠀ #bodyneutrality #morethanabody #beyondbeautiful
2,747 Likes, 85 Comments – Beyond Beautiful (@beyondbeautifulbook) on Instagram: “This may shock some of you, but “Beyond Beautiful” is not a body-positive book – it’s 100% body-…”
Lees ook: Social media heeft een schaduwkant voor zwangere vrouwen en wij leggen je uit waarom