Body talk! Zó praat je met je dochter over haar (en jouw) lichaam

Praten over je lichaam kan voor veel mensen lastig zijn. Vooral voor moeders met (puber)dochters. Want hoe praat je nu het beste met je dochter over haar (veranderende) lichaam zonder haar een bepaald gevoel te geven of een ideaalbeeld voor te schotelen? We geven je graag een aantal tips.

Uit onderzoek is gebleken dat moeders het moeilijk vinden om met hun dochters over ‘het lichaam’ te praten. Afvallen is het moeilijkste topic. Maar áls je het er over hebt met je dochter, bespreek dan ook je eigen lichaamsproblemen met haar. Volgens Erin Hillard en haar collega’s van de University of Notre Dame zijn de meisjes die nooit iets over de gewichtsproblemen van hun moeder horen, eerder geneigd om een eetstoornis te ontwikkelen dan de meisjes waarbij hun moeder open is over haar eigen struggles met gewicht.

Wees voorzichtig

Om maar gelijk even af te trappen met het belangrijkste: geef je dochter het gevoel dat ze blij mag zijn met haar lichaam. Of ze nu aan de dikkere of de dunnere kant zit. Moedig haar bijvoorbeeld niet almaar aan en doe voorzichtig met complimenten als je ziet dat ze is afgevallen. Maar zeg er ook niet teveel van als ze is aangekomen. Die opmerkingen kunnen voor altijd beklijven en ervoor zorgen dat je een ideaalbeeld voor haar schetst, en dat is nu juist niet wat je wilt.

Zeg liever dingen die niet direct over haar lichaam gaan, zoals ‘wat zie je er goed uit, je straalt helemaal!’ in plaats van ‘je bent afgevallen, staat je goed!’ Dat eerste zal haar het idee geven dat ze nog steeds prachtig is ook als ze wat zwaarder is.

Vergelijkingsmateriaal

Als vrouw ben je geneigd andere vrouwen als eerste op hun lichaam te beoordelen. Is ze dik? Of soms te dun? Wat heeft ze mooie lange benen, maar wel een beetje een gekke neus… Als je dit soort opmerkingen tegen je dochter over andere vrouwen maakt laat dat zien wat jij mooi vindt of juist niet. Als puber kunnen meiden ontzettend onzeker zijn, en je wil niet dat ze diezelfde middag nog voor de spiegel haar benen staat te vergelijken met de vrouw waarvan jij zei dat ze zo mooi en lang waren.

Een laatste belangrijke tip: breng haar bij dat je aardig over (het lichaam van) anderen praat, en ook niet onbelangrijk, aardig over (het lichaam van) jezelf praat. Je geeft nou niet bepaald het goede voorbeeld wanneer je jezelf uitgebreid staat te bekritiseren in de spiegel, waar zij naast staat. Uiterlijk is niet het belangrijkste en dat gevoel moet je haar dus ook niet geven. Leer haar zichzelf accepteren, en dat kun je alleen doen door haar te laten zien dat jij jezelf ook accepteert zoals je bent.

Hoe praat jij met je dochter over dit onderwerp? Laat het ons weten op Facebook!

17 vrouwen vertellen hoe ze over hun eigen lichaam denken >

Reageer op artikel:
Body talk! Zó praat je met je dochter over haar (en jouw) lichaam
Sluiten