Susan Dalstra
Susan Dalstra Opvoeden 15 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je doen als je kind wordt uitgemaakt voor dik of dun?

Sommige dingen veranderen nooit: zelfs in het digitale tijdperk komt pesten nog het meest voor op het schoolplein. Uiterlijk blijft daarbij een makkelijk mikpunt. Maar wat doe je als je kind het slachtoffer wordt van body shaming?

Niets breekt het hart van een ouder zo als een kind dat wordt gepest. Wat doe je als je ontdekt dat je kind te dik of juist te dun wordt genoemd?

Eetstoornis

Onderzoek uit Engeland laat zien dat we vooral niet te luchtig moeten omgaan met een kind dat wordt gepest om z’n gewicht. Van de mensen met een eetstoornis blijkt 75% in het verleden te zijn gepest. Als ouder kun je je enorm machteloos voelen. Toch sta je niet helemaal met lege handen. Dit kun je doen wanneer je merkt dat je kind het slachtoffer is van body shaming.

1. Praat over de situatie

Zorg ervoor dat je een open gesprek hebt met je kind. Als een kind is gekalmeerd, kunnen jullie er rustig en rationeel over praten. Maak duidelijk dat pesten altijd verkeerd is en dat wat er is gebeurd niet hun fout is.

2. Focus op de niet-fysieke kenmerken

Veel ouders reageren door juist complimenten te geven over datgeen waar het kind mee gepest wordt. Dat is goed om te doen, maar vergeet niet ook aandacht te geven aan de innerlijke kwaliteiten – hun geweldige persoonlijkheid, intelligentie of unieke gevoel voor humor.

3. Breng je kind zelfliefde bij

Dat is zelfs voor volwassenen een heikel onderwerp. Het is dus cruciaal om dat een kind zo snel mogelijk bij te brengen. Geef het goede voorbeeld en wees altijd positief over je eigen lichaam en je karaktertrekken. Als een kind ziet hoe gelukkig jij bent met je authentieke zelf, weten ze hoe een gezond zelfbeeld eruit ziet.

4. Bediscussieer de media

Wanneer het op lichaamsbeeld aankomt, is het goed om je kind bij te brengen dat wat wordt gepresenteerd in de media niet per se de realiteit is. Zoek positieve rolmodellen in de media. Of dat nou tv-programma’s zijn waarin een positief zelfbeeld wordt belicht of boeken zijn waarin een positief lichaamsbeeld de onderliggende boodschap is.

5. Zoek hulp van een professional

Iedereen gaat anders om met kwetsende opmerkingen. Schroom niet om naar de huisarts of psycholoog te stappen om op maat gemaakt advies in te winnen om om te gaan met een gepest kind. Breng ook de school op de hoogte en overleg met de leraren hoe je de impact en frequentie kan verkleinen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme