Nienke Magnin
Nienke Magnin Algemeen 30 mei 2017

Nienke over leven in het buitenland met kinderen: ‘Koorts? Is het malaria?’

Het boek ‘Wereldwijven’ ligt nu in de winkel. 27 verhalen van grensverleggende Nederlandse vrouwen in het buitenland, 27 vrouwen met een eigen verhaal die jarenlang blogs schreven voor LINDAnieuws.nl. Famme’s Nienke is één van die vrouwen en vertelt hoe bijzonder dit gezamenlijke project is.

Vijf jaar geleden verhuisde ik naar Congo, naar een onbekend leven in het hart van Afrika. Ik was vreselijk zenuwachtig, toen ik met mijn 8 maanden oude tweelingdochters de vliegtuigtrappen afliep, zo de hoofdstad Kinshasa in.

Afscheid met tranen

Ik had geen idee hoe mijn leven er de komende jaren uit zou gaan zien. Drie jaar later liep ik diezelfde trappen weer op. Met mijn éénjarige zoon aan mijn hand en mijn dochters, op driejarige leeftijd inmiddels ervaren wereldreizigers, rennend voor me. Hun Afrikaanse jurkjes wapperend in de tropische wind, die voor een laatste keer kleine zandkorrels van de door de zinderende hitte uitgedroogde zandvlakten langs mijn blote benen liet schuren. Met tranen in mijn ogen nam ik afscheid. Van Congo, van misschien wel de mooiste tijd van mijn leven, van het leven in één van de armste landen ter wereld dat me zo had verrijkt.

Home is where the heart is?

Het was niet altijd makkelijk. De onzekerheid die elke jonge moeder kan voelen bij het nemen van beslissingen over haar kinderen, voelde ik dubbel. Koorts? Misschien is het malaria. Diarree? Misschien is het een amoebe. Een beetje witjes, misschien is het dengue? En dat is niet zo eenvoudig uit te leggen aan vrienden en familie in Nederland. Zoals heimwee pas echt goed begrepen kan worden als je zelf heimwee hebt ervaren.

Gemis

Het gemis van thuis kan soms overweldigend zijn. En wat is je thuis dan? Is dat waar je huis staat? Waar je geboren bent? In het land waar je nu woont of het land waar je volgend jaar gaat wonen? En het thuis van je kinderen, die nog nooit in Nederland hebben gewoond? ‘Home is where the heart is’, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Of in ieder geval gevoeld.

New York

En dat gold niet alleen voor mij. Dat geldt voor Ingeborg, de drijvende kracht achter ons boek, die in New York weliswaar relatief veilig zit, maar met drie tienerzoons en een levensgroot cultureel verschil, haar zorgen van zich afschrijft in prachtige blogs. Dat geldt voor Quirine in Ethiopie, die ik maar één keer in mijn leven heb gezien, maar door ons gezamenlijke ervaring in Afrika al jarenlang minimaal wekelijks spreek.

Vrienden achterlaten

Dat geldt voor Myrthe, die in Saoudi-Arabië bijna al haar Westerse vrijheden moest opgeven. En ook Famme’s hoofdredacteur Muriel woonde langere tijd in Zuid-Afrika. Ook zij moest opnieuw een leven opbouwen. Vrienden en familie achterlaten en de uitdaging van het leven als Nederlandse in het buitenland aangaan. We hebben elkaar nooit ontmoet, maar dankzij onze gezamenlijke liefde voor Afrika en schrijven, wel gevonden.

Whatsup?

27 vrouwen. Als we vallen, zijn we er om elkaar te helpen opstaan en als we vliegen, zijn we er om elkaar toe te juichen. Lang leve Whatsapp. We begrijpen elkaar als geen ander en we hebben aan een paar woorden genoeg om te verzuchten; ‘Wat is Nederland toch een fijn land. Wat is het toch jammer dat we niet kunnen fietsen. Wat is het toch rot om je moeder niet dichtbij te hebben, je zus of zelfs de HEMA.’

Grensverleggende vrouwen

27 vrouwen. Schrijvers, journalisten, juristen, economen, vertalers of psychologen. Hobbyisten, sporters, ondernemers of expats. Zonder meer avontuurlijk. De liefde achterna gereisd. Of een passie. Grensoverschrijdend en grensverleggend. 27 levens in 27 landen, samen onder het kopje ‘wereldwijven’ al een aantal jaar schrijvend voor Lindanieuws.nl en nu samengebonden in dat gedroomde boek.

She decides

Allemaal voelen we ons bevoorrecht. Verrijkt door ons leven overzees. Want wat krijgen we er veel voor terug. Onze blik verruimd. Onze ogen geopend voor de wereld om ons heen. Waarom hebben wij het zo goed en zoveel anderen zo niet? Wat kunnen we doen om te helpen? Van de schoonmaakster tot een heel weeshuis. Van dorpsschooltjes tot onderdrukte vrouwen. ‘Als we een boek schrijven dan weet ik wel een goed doel.’ ‘Ik weet nog een beter doel.’ ‘Nee ik.’ We struikelden bijna over de goede doelen uit ‘onze’ landen, maar uiteindelijk kozen we voor ‘She decides’. Het internationale fonds, opgericht door Liliane Ploumen, tevens schrijfster van het voorwoord, voor veilige abortussen, seksuele voorlichting en kraamzorg in arme landen. Alle opbrengsten van de 27 wereldwijven gaan naar dit fonds.

Van India tot Israël

Van Michèle in België, die ons met ongeremd enthousiasme allemaal bij elkaar (en bij de les) houdt tot Saskia in de USA, die de wereld overvliegt om ons te kunnen zien. Van over de wereldzeeën zeilende Vivian, die haar creatieve talent heeft ingezet om het boek zo prachtig vorm te geven tot Astrid, die in verband met haar werkzaamheden voor de VN vluchtelingenorganisatie de afgelopen tien jaar van haar leven ooggetuige was van misstanden in landen als de Ivoorkust en Syrië. Van India tot Israël, van Frankrijk tot de Filippijnen, dit boek is er voor iedere vrouw, voor iedere moeder die het leuk vindt om te lezen over het leven van andere vrouwen, van andere moeders. Weliswaar in een ander land, maar ook gewoon het dagelijkse leven. Als carrièretijger, als ondernemer, als moeder, als echtgenote, als vrouw of vriendin. Ik ben trots op ons allemaal. Op onze flexibiliteit, ons doorzettingsvermogen, onze moed en onze passie. Trots op ons leven in een boek. Wereldwijven; 27 portretten van grensverleggende Nederlandse vrouwen. Een aanrader, al zeg ik het zelf.

Vier wereldwijven bij het aanbieden van het boek aan demissionair minster Ploumen.

Bestel het boek via de uitgever . Met je aankoop steun je She decides. De volledige opbrengsten van de 27 schrijfsters van dit boek, komen ten goede aan dit fantastische goede doel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Nienke over leven in het buitenland met kinderen: ‘Koorts? Is het malaria?’
Sluiten