De leukste en nuttigste kinderboeken over scheiden

Het aantal scheidingen was in 2017 al opnieuw gedaald. In 2017 vonden er ruim 18.178 scheidingen plaats waarbij minderjarige kinderen betrokken waren. Als ouders vraag je je toch af hoe je je kinderen bij zo’n proces goed kan helpen en steunen.

Praten met kinderen over scheiden is niet altijd makkelijk. Boeken kunnen helpen om het bespreekbaar te maken. Er bestaan al veel voorlichtingsboeken met adviezen over hoe je als ouder het beste kunt communiceren met je kind wanneer een scheidingen plaatsvindt. Toch valt het op dat in veel kinderboeken de vader en moeder altijd bij elkaar zijn. Of niet, wij hebben de leukste en nuttigste kinderboeken over scheiden voor je op een rijtje gezet:

Drie keer pannenkoeken

Schrijfster Charlotte viel het ook op dat in de meeste boeken voor kinderen de vader en moeder bij elkaar zijn. Ze wilden iets ‘leuks’ maken, een boekje, speciaal voor kinderen waarbij de ouders niet meer bij elkaar wonen. Het is een voorleesboek in een taal die kinderen begrijpen.

Marathon en Liefje

In elf grappige, meeslepende maar ook verdrietige hoofdstukken neemt de dikke kater Marathon, vanuit zijn perspectief, de lezer mee naar herkenbare emoties en situaties die een scheiding met zich meebrengen. Er blijken aan een scheiding veel vervelende kanten te zitten, maar ook kleine voordelen. Naast mooie illustraties is door een kindercoach (Monique Claes) een thematisch tegen- of doe-opdracht toegevoegd. Zo kunnen kinderen ook zonder woorden hun gevoelens uiten.

Bang Boos Blij

Dit boek is een ‘helpboek’ voor kinderen waarvan de ouders zijn gescheiden. In het boek wordt er beschreven wat er bij een scheiding gebeurd en wat daarna komt. Kinderen kunnen in het boek tekenen en schrijven om alle dingen die ze voelen een plek te kunnen geven.

Van alles twee

Dit boek gaat over Sterre en Jordi. Hun ouders zijn gescheiden, omdat ze veel ruzie hadden. Ze moeten er wel erg aan wennen dat ze nu twee huizen, twee tandenborstels, twee bedjes, twee leefsituaties etcetera hebben.
De taal is voor kinderen erg goed te begrijpen. Onderaan elke pagina wordt de problematiek van het kind in een apart blokje nader toegelicht, zodat zij het ook beter zullen begrijpen.

Julia heeft twee huizen

Julia heeft een huis met papa en een huis met mama, soms vindt ze dat jammer, maar soms vindt ze het ook leuk. Het boek vertelt zes verhalen over Julia die gaan over allerlei gebeurtenissen rondom de scheiding. De verhalen zijn geschikt om voor te lezen aan kinderen en bieden een handvat om verschillende situaties te bespreken.

Dag, papa

Dit verhaal gaat over het feit dat papa weg gaat. En niet zomaar even op reis, maar echt weg. Aan Jochen en Max wordt door de moeder uitgelegd hoe dat kom, en dan heeft Jochem ineens een heel goed idee.

Kamil, de groene kameleon

Dit boek gaat over Kamil, de groene kameleon. Hij heeft een blauwe vader en een gele moeder. In het verhaal worden de gevoelens van Kamil beschreven wanneer zijn ouders steeds meer ruzie krijgen met elkaar over hun verschillende kleuren. In dit boek komen thema’s als scheiding, machteloosheid en schuld aan de orde. Het is geschreven voor kinderen die in de thuissituatie te maken hebben met ruzi├źnde ouders.

Niet meer samen

Het verhaal gaat over Jonna en Joris. Ze kunnen bijna niet geloven dat hun ouders gaan scheiden. Joris is vooral boos en Jonna is verdrietig, zijn ze soms niet lief genoeg geweest? Dit prentenboek neemt de pijn van een scheiding niet weg en lost het probleem niet op, maar het dient als hulpmiddel om kinderen in deze moeilijke situatie bij te staan.

Alles is voor altijd

Als Niels vraagt waar zijn vader is, krijgt hij te horen dat hij in een andere stad woont. Niels hoort een lange tijd niks, maar op zijn verjaardag krijgt hij een kaart. Wanneer ze samen naar de dierentuin gaan, vertelt zijn vader dat Niels altijd zijn beste vriend zal blijven. Dit boek is ideaal om voor te lezen met wat extra uitleg aan kinderen die in een vergelijkbare situatie zitten.

Stiefsucces

Naast dat het voor het gescheiden ouders en het kind moeilijk kan zijn, is het natuurlijk ook best wennen als je als ‘stiefmoeder’ of ‘stiefvader’ ineens onderdeel van een nieuw gezin. In het boek Stiefsucces staan tips en verhalen uit de praktijk om stiefmoeders en -vaders te helpen bij het starten, opbouwen en onderhouden van een nieuw gezin.

Reageer op artikel:
De leukste en nuttigste kinderboeken over scheiden
Sluiten