Boodschappen doen: met deze hacks bespaar je tijd én geld
Kom jij steeds met teveel boodschappen thuis na een retourtje supermarkt? Of betrap jij jezelf erop dat je met een redelijk hongergevoel besluit je boodschappen te gaan halen? Deze hacks helpen je om geld én tijd te besparen.
1. Maak van tevoren een lijstje
Maak een lijstje met de spullen die je echt nodig hebt voor komende dagen. Zorgt dat je lijstje compleet is voordat je de supermarkt in duikt. Op deze manier weet je zeker dat alleen je geplande boodschappen in je mandje belanden in plaats van random chocolaatjes en impulsieve aankopen. En probeer je lijstje daarna niet thuis te vergeten.
2. Kies voor seizoensgroenten en-fruit
Deze tip is ideaal omdat hij twee voordelen heeft. Ten eerste, is seizoensgroenten of seizoensfruit een goede keuze voor je algehele gezondheid. Doordat ze niet eerst duizenden kilometers verscheept zijn om in de supermarkt te belanden, bevatten ze waarschijnlijk ook minder schadelijke pesticiden. Wat ons meteen bij het tweede punt brengt: het is ook goed voor je portemonnee. De groenten en fruit komen uit het huidige seizoen en kunnen dus vanuit omringende landen (of eigen land) geïmporteerd worden, waardoor ze vaak een stuk goedkoper zijn.
3. Koop vlees in kiloverpakkingen
Door meteen veel vlees in te slaan, bespaar je jezelf niet alleen bezoekjes aan de supermarkt, maar ook geld. Grote familieverpakkingen zijn vaak relatief gezien iets goedkoper dan een éénpersoonsverpakking. Als je elke keer terug moet naar de supermarkt omdat je vlees nodig hebt, is de kans ook groter dat je het niet alleen bij die ene aankoop houdt. Dus door meteen grootverpakkingen in te slaan kun je het benodigde eruit halen en de rest invriezen. Net zo makkelijk!
LEES OOK: Auteur De Voedselzandloper: Het Westerse eetpatroon maakt ons veel sneller oud
4. Loop langs de omheining van de supermarkt
Dé ultieme vuistregel bij het boodschappen doen: probeer zo veel mogelijk uit de buitenste paden te halen en vermijd de middelste gangpaden. De primaire boodschappen, zoals brood, zuivel, vlees, vis, en groenten liggen namelijk daar. De rest van de paden hebben vooral ongezonde producten in de schappen, dus kun je die beter vermijden.
5. Vermijd voorgesneden groenten en fruit
Hoe praktisch het ook is, het is altijd duurder om voorgesneden groente en fruit te kopen. Daarnaast help je het milieu ook nog een handje, want op die manier wordt er een stuk minder plastic gebruikt.
6. Bewaar je kruiden op de juiste manier
Om je kruiden vers te houden bewaar je ze in een bak water, strak bedenkt met folie of een deksel. Hierdoor kun je de kruiden een paar dagen bewaren en blijft het vers.
7. Verspil zo min mogelijk
Soms heeft de beste manier om geld te besparen niets te maken met wat je koopt, maar veel meer met hoe je omgaat met de spullen die je al hebt. Probeer om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Dit kun je doen door goed te letten op portiegrootte. Zo heb je minder kans dat je na het eten de helft van je maaltijd nog weggooit. En natuurlijk is het ook een heel goed idee om eerst al het eten wat je al in huis hebt te bereiden, let goed op de houdbaarheidsdata en probeer zoveel mogelijk op te maken. Zo voorkom je ook dat je spullen bijkoopt en de producten die er al stonden weg moet gooien.