Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 15 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo zorg je ervoor dat je kind met zijn boosheid leert om te gaan

Als baby kan je kleine al veel geluid maken en zorgen dat iedereen hem hoort. Naarmate je kleine ouder wordt kan het wat moeilijker worden om met zijn boosheid te dealen.

De woede van een mini mensje kan heel intens zijn – alsof het voor je kind zelf ook bijna te veel is om mee om te gaan. Kalmeren kan dan ook moeilijk zijn, maar met deze tips zorg je ervoor dat je kind makkelijker met zijn boosheid kan omgaan:

1. Kinderen hebben hulp nodig om gevoelens te uiten

Jonge kinderen hebben moeite om hun gevoelens te begrijpen, maar door er over te praten kan het hen helpen. Praat er over hoe het is om boos te zijn en waar ze dat voelen in het lichaam. Het een expert van het Sydney Child Psychology Centre is het ook belangrijk om kinderen het verschil te leren tussen gevoelens en gedachten. Kinderen leren dat hoe je over dingen denkt, van invloed kan zijn op hoe je je voelt.

2. Het is gezond om expressie van boosheid aan te moedigen

Grote gevoelens zoals boosheid zijn niet altijd gemakkelijk uit te drukken – zelfs niet voor volwassenen – maar we moeten kinderen leren dat het goed is om hun boosheid op een gepaste manier kenbaar te maken. Het is belangrijk dat we kinderen aanmoedigen om hun emoties te uiten. Je laat je kind daardoor weten dat je begrijpt wat hij ervaart en voor hen betekent dat zulke gevoelens door jou worden geaccepteerd. Als een kind zich eenmaal gehoord voelt, komt er veel stress los. Als je praat over wat je van streek maakt, voel je je meer op je gemak, omdat iemand naar je luistert en je heeft gehoord.

LEES OOK: Alle kinderen worden boos, daar kun je niets aan doen. Wél hoe je ermee omgaat.

3. We moeten ze middelen geven om het te leren

Zodra we met kinderen beginnen te praten over hun boosheid, is het nodig om hen te leren op een veilige manier hun boosheid om te gaan, zonder slaan, schreeuwen of ander ongewenst gedrag. Bespreek middelen die je kind kan inzetten als ie boosheid voelt, zoals het schreeuwen in een kussen, op muziek te stampen of in een stressbal te knijpen. Het is ook belangrijk om je kind aan te moedigen na te denken wat ze kan helpen kalmeren wanneer ze boos beginnen te worden.

4. Kinderen moeten leren om problemen op te lossen met onze hulp

Door je kind aan te moedigen problemen te verwerken in plaats van ze wegnemen, leren ze hun opties te overwegen voordat hun boosheid uitbarst, en dat zal een levenslange vaardigheid worden. Ouders kunnen kinderen coachen om problemen op te lossen, door het proces te vergemakkelijken. ‘Hoe denk je dat we dit kunnen oplossen?’ is een goede vraag om aan je kind te stellen voordat de woede uitbarst.

LEES OOK: 5 x dingen die mijn dochter doet waardoor ik niet boos op haar kan worden

5. Kinderen hebben ons nodig als rolmodel

Kinderen zullen zich over het algemeen gedragen zoals jij doet. Als je een ‘slecht’ voorbeeld bent, zie je dat waarschijnlijk terug in je mini-me. Als jij op een boze manier reageert op de boosheid van je kind, komt dat over alsof het uiten van gevoelens niet goed is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo zorg je ervoor dat je kind met zijn boosheid leert om te gaan
Sluiten