Redactie
Redactie Body 20 dec 2020

Van drie koppen koffie per dag drinken worden je borsten kleiner

Waren we net zo blij om te lezen dat drie à vier koppen koffie per dag goed is voor je gezondheid (want: minder risico op diabetes, een beroerte, dementie en zelfs op sommige vormen van kanker), stuiten we nu op een onderzoek dat stelt dat koffie mogelijk impact kan hebben op de omvang van je boezem.

Say what? Dat blijkt uit onderzoek, dat weliswaar wat gedateerd lijkt (2008), maar vooralsnog niet weerlegd is.

Kleinere borsten door koffie

Het onderzoek werd uitgevoerd in Zweden en bestudeerde de relatie tussen de koffie-inname van bijna 300 vrouwen en veranderingen in hun borstomvang. Een inname van drie koppen koffie per dag zou mogelijk impact hebben op de omvang van je boezem.

Impact op hormonen

En er lijkt inderdaad sprake van een relatie, aldus de onderzoekers. De hoeveelheid cafeïne, vooral wanneer het om relatief veel cafeïne gaat, heeft impact op de hormoonhuishouding van vrouwen. Vrouwen die veel koffie drinken, hadden relatief kleinere borsten – gemiddeld 17 procent kleiner dan vrouwen die minder of helemaal geen koffie drinken.

Ook interessant: Er zijn blijkbaar 7 verschillende typen borsten: welke heb jij?

Drie koppen koffie = cupmaat kleiner

Waardoor voor de onderzoekers een logische conclusie is dat (te) veel cafeïne een verwoestend effect op je cupmaat kan hebben. Concreet vertaald komt het erop neer dat vrouwen die drie of meer koppen koffie per dag nuttigen, zomaar tot een cupmaat kleiner kunnen ‘krimpen’, aldus de onderzoekers, veroorzaakt door een genetische mutatie die optreedt als gevolg van de cafeïne.

Verdwijnen ze dan ooit helemaal?

Reden om aan te nemen dat vrouwen die tot in lengte van dagen koffie drinken op een gegeven moment borstloos door het leven moeten gaan, is er volgens de onderzoekers echter niet. ‘Ze worden er alleen kleiner van, maar ze verdwijnen niet volledig, aldus de Zweedse onderzoekster.

Maar…

De soep wordt echter niet zo heet gegeten als de koffie opgediend wordt. Immers, de eerder genoemde voordelen van (drie koppen) koffie per dag zijn heus niet ineens vergeten – integendeel. Zo zou cafeïne juist een positieve impact hebben op de gezondheid van de borsten en de kans op borstkanker mogelijk verminderen.

Dit artikel verscheen eerder op 11 december 2017

Verder lezen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Van drie koppen koffie per dag drinken worden je borsten kleiner
Sluiten