Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 21 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Alles wat je moet weten over borstkanker tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap gieren de hormonen door je lijf. Deze hormonen zorgen ervoor dat er je lichaam veel veranderingen doorstaat. Zo zullen je borsten bijvoorbeeld groeien en zwellen. Hierdoor raken je borsten zwaarder, gevoeliger en er kunnen knobbeltjes en aderen op je borsten ontstaan. Je tepelhof wordt groter, verkleurt, vult zich met bultjes en je tepels kunnen gaan lekken.

Veel vrouwen kampen tijdens hun zwangerschap met pijnlijke borsten door goedaardige afwijkingen. Maar bij één op de 10.000 zwangere vrouwen blijkt de afwijking een kwaadaardige tumor te zijn en is er dus sprake van borstkanker. Dit wordt vaak later ontdekt, omdat de borsten van zwangere vrouwen heel dicht borstklierweefsel hebben en het knobbeltje daarom minder goed voel- en zichtbaar is.

Onderzoek

Bij verdenking op borstkanker raden veel artsen echografisch onderzoek aan, om röntgenstraling te vermijden. Een ongeboren kindje is heel erg gevoelig voor stralingen, omdat de weefsels van de baby snel groeien. Tijdens een echografie maken de weerkaatsing van geluidsgolven de organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Op deze manier kunnen artsen duidelijk zien of er sprake is van tumoren, maar niet per se of deze goed of kwaadaardig zijn. Om een definitieve diagnose te stellen voert de arts een biopsie uit. Hierbij wordt er een stukje weefsel verwijderd op de plek waar de afwijking zichtbaar is, zodat de patholoog het weefsel onder een microscoop kan bestuderen.

Diagnose

Als je in verwachting bent en gediagnostiseerd wordt met borstkanker is het logisch dat je niet alleen bezorgd bent om jezelf, maar ook om je kindje. Borstkanker is niet schadelijk voor ongeboren baby’s. De prognose van borstkanker is bij zwangere vrouwen niet minder gunstig dan vrouwen die niet in verwachting zijn. Het afbreken van de zwangerschap zal de tumor dus niet beïnvloeden. Een zwangerschap heeft echter wel effect op de behandeling(en).

Behandelingen

De keuze van de behandeling hangt in eerste instantie af van het aantal maanden dat een vrouw in verwachting is wanneer zij de diagnose borstkanker krijgt. Een zwangerschap wordt verdeeld in 3 trimesters van ieder 3 maanden. Zo is een operatie – het verwijderen van de tumor of een borstamputatie – in principe in alle periodes uitvoerbaar, maar kan de narcose in het eerste trimester invloed hebben op de baby. Vrouwen komen alleen in aanmerking voor bestraling in het eerste en tweede trimester van de zwangerschap. In het derde trimester wordt het ongeboren kind onvoldoende afgeschermd voor de straling. Chemotherapie is niet veilig in het eerste trimester, omdat chemo het risico op aangeboren afwijkingen en een miskraam vergroot. Al met al stemt de arts de behandeling uiteraard af op de mogelijkheden, risico’s en gevolgen voor de moeder en de ongeboren baby.

Borstvoeding

Na de geboorte van hun kind kunnen vrouwen met borstkanker in principe gewoon borstvoeding geven. Wanneer er één borst geamputeerd is en er geen andere medische complicaties zijn opgetreden in de overgebleven borst, maakt deze in de meeste gevallen voldoende melk aan. Vrouwen die een borstsparende operatie en/of bestralingen hebben gehad kunnen ook gewoon borstvoeding geven, maar in de meeste gevallen lukt dit niet. Borstvoeding geven kost veel energie en kan gepaard gaan met veel pijn. Moeders die chemotherapie volgen mogen pas borstvoeding geven als de medicatie volledig uit hun lichaam is verdwenen. Het is sowieso altijd verstandig voor vrouwen om met hun behandelend arts te bespreken hoe veilig het is om borstvoeding te geven.

Emoties

Kanker heeft een grote impact op je lichaam, geest en omgeving. Maar ook een zwangerschap kan je hele leven op z’n kop zetten. Borstkanker krijgen – of ontdekken – tijdens je zwangerschap is niet niets. Het is daarom verstandig om hulp te zoeken bij een professional en/of met lotgenoten te praten over je emoties, zoals angst, onzekerheid en verdriet.

Lees meer over borstkanker:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme