Pamela Teodosieva - Reinbergen
Pamela Teodosieva - Reinbergen Columns 19 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Columnist Pamela: ‘Praktisch gezien brengt overgaan op kunstvoeding meer werk met zich mee’

Onze columnist Pamela (27 jaar) is getrouwd met haar Bulgaarse man Samuil (28 jaar) en moeder van hun acht maanden oude baby Joël. Sinds 2017 wonen ze samen in Ruse, Bulgarije, waar Sam vandaan komt. Deze week vertelt ze over borstvoeding omdat ze zich afvraagt wanneer ze daarmee zal stoppen.

Column: Borstvoeding blijven geven

Ik zit in dubio: zal ik stoppen met de borstvoeding of nog even doorgaan? Ik geef momenteel twee voedingen per dag. ’s Ochtends tussen 6 en 7 wordt Joël wakker voor borstvoeding, waarna hij heerlijk doorslaapt tot een uurtje of 8. ’s Middags rond 4 uur tussen zijn lunch en avondeten krijgt meneer zijn tweede borstvoeding. Ik heb er hard naartoe gewerkt Joël op dit schema te krijgen om de borstvoeding te kunnen stoppen rond 9 maanden. Maar nu het zover is, vraag ik me af of ik wel wil overstappen op kunstvoeding.

Afbouwen

Toen ik de zes-maanden-streep haalde, schreef ik in deze column dat ik wilde gaan afbouwen. De eerste weken was het afbouwen geen groot succes. De meeste mama’s die borstvoeding geven zullen herkennen dat je kind op een andere manier om borstvoeding vraagt dan om vast voedsel.

Ik deed mijn best Joël op een schema van 3 voedingen per dag te krijgen, maar het was overduidelijk dat hij nog 4 voedingen nodig had. Toen Joël ruim 7 maanden oud was begon hij uit zichzelf grotere porties vast voedsel te eten. Vanaf dat moment was de transitie naar 3 (en later 2) voedingen gemakkelijk.

Kunstvoeding is onpraktisch

Inmiddels zou Joël het waarschijnlijk prima vinden als de borstvoeding langzaam vervangen wordt door kunstvoeding. Maar ik merk dat ik twijfel. Praktisch gezien brengt overgaan op kunstvoeding meer werk met zich mee. Op dit moment leg ik Joël naast me in bed voor de ochtendvoeding en slapen we daarna samen verder. Als ik eruit moet om de kunstvoeding klaar te maken en Joël rechtop houd om hem de voeding te geven, zijn we waarschijnlijk beide klaarwakker.

’s Middags zijn we vaak van huis. Waar we ook zijn, de borstvoeding is altijd kant en klaar. Voor de kunstvoeding moet ik water, poeder en een magnetron in de buurt hebben.

Uitstellen

Ik weet eigenlijk niet precies waarom ik 9 maanden als het perfecte eindpunt zag. Waarschijnlijk door een zelfopgelegde sociale norm(aal); niet te kort en niet te lang. Deze norm schuift op, langer borstvoeding geven is populair. Ik merk dat in onze situatie stoppen met 9 maanden niet ideaal is.

Ik ga mee in de trend en blijf voor nu in elk geval één borstvoeding per dag geven. Het is gezellig, makkelijk en gezond. Wel wil ik stoppen voordat Joël een jaar is. Het streven is dat onze zelfstandige Joël tegen die tijd normale melk uit zijn beker drinken.

LEES OOK: Columnist Pamela: ‘Ik stuit dagelijks op verzet van de mensen om mij heen en Montessori toepassen zou nog radicaler tegen hen ingaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Columnist Pamela: ‘Praktisch gezien brengt overgaan op kunstvoeding meer werk met zich mee’
Sluiten