Redactie
Redactie Gezondheid 26 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Langer dan zóveel maanden borstvoeding geven vermindert kans op diabetes (type 2)

Allereerst: we weten hoe gevoelig dit onderwerp ligt. Gevolgd door: je moet vooral doen waar jij je prettig bij voelt. Wat niet wegneemt dat we – net als bij veel andere wetenschappelijke onderzoeken – graag bepaalde zaken met je delen. Zoals deze, die bewijst dat je kind zes of meer maanden borstvoeding geven, de kans op diabetes type 2 halveert.

Borstvoeding en diabetes type 2

Dat is de uitkomst van onderzoek dat maar liefst dertig jaar in beslag nam en vorige week werd gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. Volgens het langdurige onderzoek kan vastgesteld worden dat er een sterk verband is tussen hoe lang een moeder borstvoeding geeft en de kans dat diezelfde moeder (op latere leeftijd) diabetes krijgt.

Halvering

De impact is aanzienlijk – om precies te zijn lopen vrouwen die een half jaar of langer borstvoeden, maar liefst 47 procent minder kans om diabetes type 2 te ontwikkelen ten opzichte van vrouwen die geen borstvoeding geven. Bij vrouwen die wel, maar korter dan zes maanden borstvoeden, lag het verminderde risicopercentage op 25 procent. Simpel gesteld: hoe langer de moeder borstvoeding geeft, des te kleiner de kans is.

Gezondheidsvoordelen moeder én kind

De resultaten bevestigen wat we eigenlijk al wisten: dat borstvoeden nou eenmaal bepaalde gezondheidsvoordelen heeft voor moeder en kind. Al eerder was een relatie aangetoond tussen een verminderde kans op borst- en eierstokkanker en langdurige borstvoeding. In de context van dit onderzoek werden andere zaken die een rol konden spelen, uitgesloten. Met andere woorden: het verband is direct vastgesteld, omdat in het onderzoek de invloed van andere factoren tot nihil gereduceerd is.

Biologisch mechanisme (of zoiets)

Hoe de relatie precies werkt, is niet gemakkelijk in een alineaatje te vatten. In Jip-en-Janneketaal lijkt het veroorzaakt te worden door een biologisch mechanisme, waaronder de invloed van lactatie-geassocieerde hormonen op de alvleeskliercellen (die o.a. het insulineniveau van het bloed bepalen en daarmee impact hebben op de bloedsuikers).

De moraal van het borstvoedingverhaal

Lang verhaal kort: doe vooral waar je je goed bij voelt, en als dat voor zes of meer maanden borstvoeding geven is, heb je en passant ook minder kans op diabetes type 2.

Lees vooral het pleidooi van lactatiekundige Myrte van Lonkhuijsen: ‘Je doet het altijd wel volgens iemand verkeerd, dus dan kun je het maar beter op je eigen manier doen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science Daily

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme